Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortsbo strider för byanamnet Töva

/

Invånarna i byn Töva norr om Korskrogen får inte igenom bynamnet hos lantmäteriet. Där hävdas att det rätta namnet är Töven, vilket också finns angivet på skyltar som visar vägen till byn.

Annons

Ett par kilomter norr om Korskrogen på riksväg 84 visar en vägskylt riktning och avstånd till byn Övre Töven. Men Per-Ove Eriksson i Ed anser att namnet namnet borde vara Övre Töva. "Befolkningen häromkring vet ej om annat än att namnet varit och är Töva", heter det bland annat i hans skrivelse till lantmäteriet.

I tre år har Per-Ove Eriksson väntat på svaret om byanamnet. Han skrev först till vägverket, som i sin tur hänvisade till lantmäteriet.

– Jag kommer att svara på lantmäteriets skrivelse. Häromkring är det ingen som känner till Töven. Det har alltid hetat Töva. Och byborna borde ju veta bäst, säger Per-Ove Eriksson, som nu filar på ett svar.

Per-Ove Eriksson har fått en förklaring från lantmäteriet varför de envist hävdar att det rätta bynamnet är Töven.

Ordet Töva är dialektalt och enligt vedertagna språkregler bör det skrivas med ändelsen -en. "Ortnamn betraktas som ord ingående i språket och skall följa de allmänna stavningsreglerna för det svenska språket", heter det bland annat i lantmäteriets svar.

Mot den bakgrunden hävdar lantmäteriet att ortsnamnet även i fortsättningen ska skrivas Övre Töven.

Mer läsning

Annons