Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroade bybor bjöd in till vargmöte: "Man ska kunna släppa ut en hund utan att vara rädd"

/
  • De många vargattackerna i Letsbo de senaste åren har lett till en oro bland byborna. I torsdags anordnade man därför ett vargmöte.

I torsdagskväll anordnade byalaget i Hedsta och Letsbo ett vargmöte. Syftet var att öppna upp för en dialog med kommunens politiker och få aktuell varginformation från Länsstyrelsen.

Annons

De många vargattackerna i Hedsta och Letsbo de senaste åren har lett till en oro bland byborna. Skrivelser från personer inom både byalaget och ortens förskola har inkommit till Ljusdals kommuns politiker.

Läs också: Förskola vill att kommunen agerar mot vargen: "Vad händer med barnen om det kommer en tokig varg?"

Det var bland annat med anledning av detta som det anordnades ett vargmöte i Folkets hus i Letsbo på torsdagen.

– Vi har det här mötet med anledning av de besvär som vi har haft med vargarna. Skrivelserna om att vi känner oro och obehag låg till grund för mötet, säger Karl-Erik Envall, som sitter med i styrelsen för byalaget i Hedsta och Letsbo.

Uppemot 80 åhörare kom för att lyssna när företrädare för Ljusdals kommuns politiska partier presenterade sin ställning i vargpolitiken och redogjorde för vad de vill göra i vargfrågan.

Läs också: M-politiker vill se lagändring i vargfrågan

Förutom politiker berättade bybor i Hedsta och Letsbo om hur det är att bo nära vargar och om den oro de känner. Även Länsstyrelsen Gävleborg deltog i samtalet, som modererades av Evelina Envall.

Vad kom ni fram till under mötet?

– Att det behövs mer kunskap och mer samarbete. Politikerna vill ha ytterligare ett möte när de tänkt över lite mer hur de ska tackla de här frågorna, säger Karl-Erik Envall.

Länsstyrelsen Gävleborg presenterade aktuellt inventeringsläge av varg under kvällen.

– Jag jämförde årets siffror med fjolårets varginventering och pratade om hur prognosen kommer att se ut i år, säger Hans Nordin, naturbevakare vid Länsstyrelsen.

Vad kan du säga om årets prognos?

– I reviret som berör Ljusdal förväntas det en föryngring av varg i år. I området söder om Ljusdalsreviret sköts det vargar i höstas, men där finns det rörelse av varg igen. Det läker fort, säger Hans Nordin.

Torsten Hellström (M) var nöjd med torsdagens möte.

– Det var positivt från vår synvinkel. Det vill säga att vi måste få ordning på det här med vargen. Man ska ju kunna släppa ut en hund i det fria utan att vara rädd för vargattacker, säger han.

Även Markus Evensson (S) tyckte att mötet var givande och poängterar betydelsen av en förenklad process för skyddsakt på varg.

– Det finns en bred politisk majoritet i riksdagen att nuvarande läge är acceptabelt. Men stammen har ökat de senaste åren. När vi har vargar inne i byarna måste man kunna gå in och plocka bort dem. Därför behövs det bli enklare att få till stånd skyddsjakt, säger han.

Läs mer om vargattackerna i Hälsingland här.

Mer läsning

Annons