Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öringen i Leån behöver hjälp

/
  • Kenneth Olsson och Håkan Bennmarker arbetade sig uppströms Letssjöströmmen för att pejla öringstammen.

Ljusdals fiskevårdsområde vill skapa ett högklassiskt öringsvatten i Leån, som rinner mellan Bäckesjön och Letssjön väster om Tallåsen. Som en förstudie har det elfiskats i ån under två dagar för att få pejl på hur stor öringstammen är i ån. Resultatet blev magert, bara ett fåtal unga öringar fångades på de tre platser som undersöktes.

Annons

Fisket i Leån har varit avlyst under tre år för att säkerställa reproduktion och att få stammar av ädelfisk att växa till sig. I sommar släpptes fisket fritt i ån, med undantag för Letssjöströmmen, den sista strömsträckan innan ån mynnar ut i Letssjön. Den sträckan hålls fortsatt avlyst då man ser sträckan som ett värdefullt reproduktionsområde.

För att pejla öringstammen genomfördes under tisdagen och onsdagen elfiske på tre platser, dels i två sidofåror, dels i Letssjöströmmen.

– Vi fick några öringar på ett ställe. Inom ett lekområde fick vi ingen fisk, berättade Kenneth Olsson om den första dagens fiske.

På onsdagen var det Letssjöströmmens tur. En stensimpa och en löja blev fångsten.

Kenneth Olsson var inte alls förvånad över det magra resultatet.

– Det här visar att det behövs åtgärder i ån för att vi ska kunna få en stam som reproducerar sig.

Under hösten kommer fiskevårdsområdet att formulera sina planer för Leån och författa en skrivelse för att få pengar till en restaurering av ån.

– Vi har tänkt oss ett projekt som sträcker sig över tre-fyra år, säger Kenneth Olsson, med förbehållet att bland annat länsstyrelsen och kommunen skjuter till pengar.

Mer läsning

Annons