Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgen sparar sig till överskott

Omsorgsnämnden ser med oro på de skenande kostnaderna för försörjningsstöd och missbruksvård. Ändå ser nämnden ut att klara ett överskott på 8 miljoner kronor i år.

Annons

Prognosen för resten av året talar om ett överskott på 8 miljoner kronor trots att individ- och familjeomsorgen ser ut att gå back med nära 6 miljoner kronor. Av dessa pengar svarar ekonomiskt bistånd för 2,2 miljoner och institutionsvården för 3,1 miljoner kronor. Men även familjehemsvård befaras gå back med dryga miljonen.

Det här har dock nämnden varnat för i kontakterna med budgetberedningen för att om möjligt få en större budgetram inför 2011. Liggande förslag talar om 2,4 miljoner kronor mindre att röra sig med nästa år. Med tanke på kostnadsökningarna innebär det dock ett ännu större sparkrav. Därför vill omsorgsnämnden ha 8 miljoner kronor i budgetförstärkning 2011.

Frågan är dock om nämnden får dessa pengar med tanke på hur prognosen för resten av 2010 ser ut där överskottet alltså ser ut att bli betydande.

De besparingar som verksamheterna tvingats till med anledning av lågkonjunkturen och det sviktande skatteunderlaget har hjälpt och äldreomsorgen går mot ett överskott på 8,5 mijoner kronor i år, handikappomsorgen klarar 4,8 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons