Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgen går i bräschen med tydliga miljökrav

/
  • Mats Lönngren och Helena Brink är överens om att kommunerna måste bli tydligare i sina miljökrav vid energianvändning och upphandling

Med ett förändrat miljlötänk går äldreomsorgen i bräschen för en mer klimat- och energismart kommunförvaltning.

Annons

Ett projekt för att skapa ett nytt miljöledningssystem pågår inom äldreomsorgen och på torsdagen hade man bjudit in miljökonsulten Mats Lönngren för att föreläsa om miljö och klimatförändringar för politiker i omsorgsnämnden och enhetschefer.

Att se över belysningen i allmänna lokaler och välja energismarta och -snåla lösningar och att ställa tydliga ekologiska krav vid upphandling av livsmedel till kommunala inrättningar är viktiga steg att ta för att skona miljön och minska koldioxidutsläppen och växthuseffekten, enligt Mats Lönngren.

Exempel på energibesparingar som Mats Lönngren gav var byten av belysning till lågenergilampor, byte av vitvaror till mer energismarta alternativ och att sänka innetemperaturen.

Han tycker också att kommunerna ska ställa högre miljökrav vid upphandling, inte bara när det gäller livsmedel, utan även vid inköp av material och tjänster. På den punkten fick han medhåll av Helena Brink, omsorgsnämndens ordförande.

Det kommunala projektet med miljöledning är i full gång på Tallnoret i Ljusdal. Omkring årsskiftet kommer även Öjegården och Björkbacka i Järvsö samt Nyhem i Ramsjö att ingå i projektet. Under 2010 ska ett nytt miljötänk ha inplanterats i samliga 13 särskilda boenden, där det i dag finns omkring 300 platser. 2011 är det hemtjänstens tur att tas in i projektet.

– Genom att bli bättre att informera om miljö vid inflyttning till våra boenden hoppas vi också kunna förändra miljötänket inte bara bland våra kunder utan även hos deras anhöriga, säger Helena Brink.

Mer läsning

Annons