Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om återbäring från vindkraft på Norrlandsförbundets möte

/
  • Inge Östlund, kommunalråd i Rättviks kommun, redogjorde för vindkraftsåterbäring och ägande i Rättviks kommun.

Det är viktigt att kommuner håller sig framme och ser till att det blir bra avtal om bygdepengar när det ska byggas vindkraftverk i kommunen. Det framhöll Inge Östlund (C), kommunalråd i Rättviks kommun, vid Norrlandsförbundets möte i Järvsö på torsdagen.

Annons

Inge Östlund redogjorde för hur de gjort med vindkraftsåterbäring och ägande av vindkraftverk i Rättviks kommun, enligt den så kallade Rättviksmodellen.

Temat för Norrlandsförbundets möte på Järvsöbaden var mat, vind- och vattenkraft. I år samverkade de med LRF, Föreningen Sveriges vattenkraftkommuner, FSV, och Fortum.

Rättvik är en liten kommun med 11 000 invånare och ett småskaligt näringsliv.

Kommunen äger 1,43 vindkraftverk i en vindkraftspark på nio kraftverk och ska satsa på ytterligare ett när sex nya verk ska byggas i sommar.

Enligt deras riktlinjer ska minst 0,5 procent av bruttoersättningen för den el vindkraftverken producerar gå till bygdepengen. Det ska vara en kompensation för det intrång som gjorts i naturen.

Som kommun ska man hålla sig framme och vara en avtalspart när vindkraftsbolagen träffar avtal om bygdepeng. Och det innan bolaget slutit arrendeavtal med markägarna. Annars kan det bli för sent och bli för lite kvar till bygdepengen, menade Inge Östberg.

Mer läsning

Annons