Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika syn på mobbning på skolor i Ljusdal

/

På grundskolor i Ljusdal har rektorer och elever olika syn på mobbning. Rektorer hävdar att det är en liten andel som är utsatta medan eleverna påpekar motsatsen.

Annons

Detta går att skåda i en jämförelserapport som har tagits fram från grundskolor i Ljusdal, Bollnäs, Nordanstig, Ovanåker, Sandviken, Söderhamn och Älvdalen. I dessa sex kommuner har rektorerna svarat på frågor angående mobbning och enligt dem i överlag är det en mycket liten andel, 2-4 procent, som blivit utsatt på deras skola. Siffran var betydligt högre när eleverna själva fick svara på samma fråga. Utredarna till rapporten ställer sig frågan varför det är så stora skillnader mellan svaren, stannar kanske informationen om pågående mobbning av elever någonstans på vägen.

Rapporten visar också att trakasserier och kränkningar är något vanligare bland flickor under skoltid. I Ljusdal svarade 20 procent ja och 78 procent nej på frågan om en elev trakasserat eller kränkt dig under skoltid de senaste tolv månaderna. Men trots fall av mobbning och trakasserier är eleverna relativt nöjda med sin skola. 65 procent av elever i årskurs fem säger sig vara nöjda medan elever från årskurs nio ger något lägre betyg. Där svarar 59 procent samma sak.

Mer läsning

Annons