Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika lösningar på elevbrist i Ramsjö

/
  • Språkläraren Elisabeth Hansen med större delen av Ramsjös lilla högstadium. Frågan är om högstadiet får vara kvar på skolan.

Ramsjö skola får endast sju elever på högstadiet nästa läsår. Då kan ett alternativ vara att skjutsa eleverna till Ljusdal. Men det går också att göra tvärtom, stärka skolan med elever utifrån.

När politikerna får avgörandet på sitt bord får de sannolikt flera förslag att ta ställning till.

Annons

Barn- och utbildningsnämnden hade på onsdagen lagt sitt möte på Ramsjö skola för att avsluta detta med en genomgång av förutsättningarna för att kunna driva skolan vidare trots att den endast har 33 elever från förskoleklass till nian och en allt annan än ljus elevprognos för framtiden.

En rad olika alternativ togs upp och diskussionen avslutades med att utbildningschefen Stefan Meuller följaktligen sa att han sannolikt lämnar flera alternativ till beslut.

– Jag håller på med en total översyn av kommunens skolor för att politikerna ska slippa panikåtgärder och därför måste det få ta tid, säger Stefan Meuller som inte väntas bli klar till nyår.

– Vi måste höra vad barn och föräldrar säger innan vi fattar något beslut. En lösning kan vara att utgå från att högstadieeleverna läser i Ljusdal men att en variant som liknar hemundervisning fortfarande erbjuds i Ramsjö för de som så önskar, säger Karin Jansson (MP) som på mötet också föreslog att man kan stärka Ramsjö skola med till exempel Ljusdalsbarn som behöver en liten skolas lugn.

Ingen på mötet var inne på att helt lägga ner Ramsjö skola i det här läget eftersom det anses vara negativt att skjutsa barn tolv mil om dagen redan från sexårsåldern.

Mer läsning

Annons