Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offerkista i kyrka stulen

Någon, eller snarare några, stal offerkistan vid ljusträdet i Järvsö kyrka i lördags. Tjuvarna blev säkert besvikna, för kistan var blytung men innehöll inte guld utan - sten.

Annons

Stölden är polisanmäld, men från kyrkan är de rädda att kistan ska bli bortslängd av dem som tog den. Kistan var nämligen väldigt tung när den blev bortförd.

– Den vägde säkert 60–70 kilo, så de behövde vara två för att bära ut den, säger Lars-Erik Permark, kyrkvaktmästare.

Tjuvarna trodde säkert att den innehöll väldigt mycket pengar. Därför antas att besvikelsen blev stor när de öppnade kistan och fann att den bara innehöll två kasserade gravstenar.

– Då blev nog arga och slängde bort den, misstänker kyrkoherde Gustaf Åhman.

– Men vi saknar kistan, vi tyckte den var så bra, så vi vill ha tillbaka den. Pengarna kan de behålla, men vi hoppas få kistan tillbaka, säger han.

Nu fanns det mycket lite pengar i kistan, eftersom den tömdes så sent som i tisdags eller onsdags.

I kistan stoppar man pengar när man tar ett ljus och tänder för att sätta i kyrkans ljusträd.

Stölden ägde rum i lördags, när kyrkan stod öppen, någon gång mellan klockan ett och fyra på dagen. Tjuvarna gick antagligen ut genom den sidodörr som vetter mot älven, eftersom den varit stängd, men stod öppen när stölden upptäcktes.

Kistan såg ut ungefär som en brudkista, med ett hål i locket att stoppa pengar i. Kistan var brunfärgad med svarta beslag och järnhandtag på sidorna. Den hade två hänglås och ett fast lås.

Mer läsning

Annons