Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hyreshus i Ljusdal – största satsningen på 25 år: "Det här är en stor grej"

/
  • Här på Molinsgatan, mittemot brandstationen i Ljusdal, ska Ljusdalshem bygga ett nytt hyreshus med 23 lägenheter.
  • Richard Brännström, vd för Ljusdalshem, om det nya hyreshus som ska byggas:

Nu är det klart att ett nytt hyreshus med 23 lägenheter ska byggas på köpingen. Det blir första nybyggnationen av hyreslägenheter i Ljusdal sedan början av 90-talet.
– Det här är en stor grej, säger Richard Brännström, vd för Ljusdalshem.

Annons

Ett fyra våningar högt hyreshus med 23 lägenheter. Det blir verklighet efter att kommunägda bostadsbolaget Ljusdalshem har beviljats bygglov för ett nytt hyreshus på Molinsgatan, mittemot brandstationen, i centrala Ljusdal.

– Det känns jätteroligt. Det är första gången på 25 år som vi har nyproduktion av hyreslägenheter. Senast vi hade det var i början av 90-talet, så det här är en stor grej, säger Richard Brännström, vd för Ljusdalshem, och berättar att det finns ett stort sug efter lägenheter i kommunen.

– Vi har en efterfrågan på lägenheter och Ljusdalshem har ett bostadsförsörjningsansvar. Största efterfrågan finns bland de som är äldre och vill flytta in mer centralt, säger han.

Hyreshuset kommer bestå av ettor och tvåor på respektive 35 och 45 kvadratmeter. Ljusdalshem hoppas på ett statligt stöd som kan innebära en kvadratmeterhyra på omkring 1 300 kronor vilket i sådana fall gör att månadshyran för en etta blir cirka 3 800 kronor och 4 900 för en tvåa.

– Ettor och tvåor är gångbara eftersom de är efterfrågade av både unga som gamla personer, säger Richard Brännström.

När står huset färdigt?

– Planerad byggstart är efter sommaren och det brukar ta max ett år att bygga, säger Richard Brännström.

Förutom det nya hyreshuset mittemot brandstationen har Ljusdalshem flera andra projekt på gång, däribland ett nytt trygghetsboende på Stenevägen i Järvsö med 24 lägenheter. Detaljplanen blev i höstas överklagad av boende i området och nu väntar Ljusdalshem på nästa steg i den processen.

– Vi väntar på nya besked om vi måste beakta något i överklagandet i detaljplanen, säger Richard Brännström.

Dessutom är Ljusdalshem intresserad av att bygga ytterligare ett hyreshus i centrala Ljusdal.

– Vi håller på att ta fram mark på olika platser, bland annat på Östernäs. På Östernäs håller detaljplanen på att ändras så att bebyggelse av bostäder på området ska tillåtas. Vi vill bygga där folk har en efterfrågan att bo, säger han.

Mer läsning

Annons