Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt HVB-hem på gång – Credo IV öppnas på Gärdeåsen i Ljusdal

/
  • Ljusdals kommun kommer att uppföra ytterligare ett HVB-hem på Gärdeåsen i Ljusdal. Kenneth Forssell, chef vid Integrationsverksamheten, kan berätta att det planeras ligga i samma trappuppgång som Credo III.

I september nästa år öppnas Credo IV i Ljusdal – ytterligare ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.
Detta beslutades under omsorgsnämndens senaste sammanträde.
– Vi var rörande överrens i nämnden, säger dess ordförande Helena Brink (C).

Annons

Läs även: Akut personal- och platsbrist när antalet ensamkommande flyktingbarn ökar i Hälsingland

Sedan Ljusdals kommun fått en beställning på 96 platser för ensamkommande barn under kommande år, till skillnad mot elva inför detta år, har Kenneth Forssell, verksamhetschef på integrationsenheten, arbetat med en strategi för hur det ska gå till.

Läs mer: Strategi för att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn

Under omsorgsnämndens senaste sammanträde togs ett beslut på hur kommunen ska tackla det ökade trycket. Ett nytt HVB-hem (hem för vård eller boende), Credo IV, ska upprättas.

– Vi anser att vi har kunskapen och de rätta förutsättningarna för att klara av det, säger Helena Brink.

Boendet kommer att upprättas i befintliga lokaler på Gärdeåsen.

– Man har redan kollat med Ljusdalshem och det finns en huskropp på Gärdeåsen. Det är bra, för vi är redan etablerade där och vi ser gärna att det är samlat på ett ställe, säger Helena Brink.

Boendet förväntas vara klart för öppning i september nästa år. Lång tid framåt, enligt Helena Brink.

– Men det går inte fortare än så.

Det första som måste göras är nämligen att hitta ersättningslägenheter till de personer som bor i den utvalda trappuppgången – som ligger i direkt anslutning till Credo III.

– Trappuppgången är inte full, men det bor några personer där och då gäller det att vi i samråd med hyresgästerna förmår dem att flytta ut i tid, säger Kenneth Forssell, chef vid Integrationsverksamheten i Ljusdals kommun.

Förhoppningen är att ombyggnationen av lokalerna ska kunna påbörjas under våren för att inflyttning ska kunna ske i september.

– Det blir Ljusdalshem som kommer att göra ritningar och bygga om, så jag har inga detaljer, säger Kenneth Forssell och fortsätter:

– Men då Ljusdalshem fått så här pass gott om tid på sig så tror de att det kommer gå att fixa.

Han är nöjd med omsorgsnämndens beslut, dels angående Credo IV, men också gällande upphandling av externa platser för de barn som kommunen i dagsläget inte klarar av att ta emot.

– Det känns bra, det finns en gräns för hur snabbt man orkar växa själv och vi tycker att vi har vuxit ganska kraftigt sedan 2012. Ska man göra det bra och behålla kvalitén så finns det en gräns för hur fort man kan göra det. Det känns bra att man hade förståelse för det. Vi växer så fort vi orkar, men vi kan inte göra underverk, säger Kenneth Forssell.

Enligt honom beslöt också nämnden att acceptera beställningen på 96 platser för ensamkommande flyktingbarn, men kommunen kommer inte att skriva upp antalet hela vägen på en gång.

– Vi håller på att titta på vad det första steget blir. Jag och socialchefen (Mikael Björk) kommer att ta beslut om det. Sen kommer vi att skriva upp antalet i den takt som behövs för att vi ska nå 96 innan året är slut, säger Kenneth Forssell.

Fotnot: Helena Brink har sedan sammanträdet i omsorgsnämnden valt att avgå som nämndens ordförande.

Mer läsning

Annons