Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyrenoverad folkpark fullbokad efter branden: "Det finns inte många lediga dagar"

/
  • Runt tre miljoner kronor beräknas upprustningen av Ljusdals folkpark ha kostat när renoveringen är färdig senare i år. Bland annat har anläggningen fått bergvärme och lokalerna fräschats upp.
  • Curt Olof Wennberg fixar i ordning fixa till utbildningsnämndens politiker.

Det finns drömmar att den nyrenoverade folkparken ska återfå sin forna glans och bli en mötesplats för alla Ljusdalsbor. Men det ser ut att dröja.
Ända sedan branden i förvaltningshuset har parken varit mer eller mindre uppbokad av kommunens politiker.
– Det bromsar privata intresserade, säger "parkpappan" Curt Olof Wennberg.

Annons

2011 återtog kommunen ägandet och driften av Ljusdals folkpark efter flera år i privat regi. Tidigt insåg man att den anrika parken behövde rustas upp och 2014 skred man till verket. Runt tre miljoner har gått in i projektet och i vår beräknas arbetet vara klart. En del saker återstår, toaletterna till exempel, men mycket är redan gjort. Curt Olof Wennberg som sköter driften är mäkta stolt över resultatet.

Läs mer: Parkrestaurang redo att ta i bruk

– Allt du ser har förändrats. Hela byggnaden som byggdes 1907 har renoverats, säger han och lyfter särskilt fram möjligheten att ta in stora sällskap.

– Nu finns det plats för 250 sittande vid bord. Sen kan man dra för en skiljevägg för att göra plats för mindre sällskap. Det har blivit väldigt populärt och var det redan innan branden, säger Curt Olof Wennberg.

Efter branden i kommunhuset har folkparken använts för politiska sammanträden och det har inneburit aktivitet nästan dagligen. Curt Olof Wennberg visar upp sin bokningskalender som är välfylld.

– Nästan allt rött är kommunen, säger han och drar fingret över bokningar skrivna i rött bläck.

Kommunfullmäktige 21/3, utbildningsnämnden 14/4, kommunstyrelsen 21/4.

Han är glad att Ljusdals folkpark kommer till användning, men tror samtidigt att den politiska aktiviteten kan stå i vägen för annan verksamhet på folkparken.

– Ja, det är både fördelar och nackdelar. Kommunen har tagit vid efter branden, men det bromsar privata intresserade, säger Curt Olof Wennberg.

Kommunen betalar själva inte hyra när de håller till i folkparken, vilket innebär att varje gång en privat bokning innebär det ett inkomstbortfall. En bokning av den stora salen kostar 3 000 kronor/dygn och den lilla 1 000 kronor/dygn. Hela restaurangen kostar 4 000 kronor/dygn.

Nu finns det ingen uttalad målsättning att folkparken ska gå med vinst, men det finns ett problem att parken inte kommer allmänheten till del, medger Jonny Mill (LB) som är ordförande för samhällsutvecklingsutskottet.

– Men det finns inte mycket att göra under rådande omständigheter, säger han och hänvisar till att det inte finns någon annan lokal tillgänglig när förvaltningshuset är stängt.

Wennberg uppskattar att han tackat nej till 25-30 bokningar sedan förvaltningshuset brann. Något som inte bara beror på kommunpolitiska aktiviteter. Han var tvungen att säga nej till bokningar då många tider redan är uppbokade för privata arrangemang. På onsdagar är det bingo, Lilian Hjort har en fest för 80-plussare, Lions ska anordna barnens dag senare i vår.

– Sen har vi sju bröllop inbokade i år.

Är det någon idé att försöka boka in Folkparken i år?

– Ja, dagar finns det, men de är inte många, säger Curt Olof Wennberg.

Han har stora förhoppningar för att parken ska leva upp på samma sett som de forna glansdagarna men en hel del arbete återstår. Curt Olof Wennberg som ensam sköter alla bokningar i dagsläget har en ambition att starta en parkförening där gamla och unga ingår. Det är ett sätt att göra parken dynamisk och tilltalande för alla.

– Det finns ungdomar som redan nu kommer hit och berättar om idéer de har. Jag hoppas vi kan ha en parkförening nästa år, säger han.

Ljusdals folkpark ägs förvisso av kommunen, men den drivs av ideella krafter, till stor del Curt Olof Wennbergs krafter. Hans eget engagemang i folkparken är mångårigt och det är inte för inte som han har kallats "parkpappa".

– Jag har varit engagerad i parken sedan 1972 och varit här 23 000 timmar.

Är du orolig för vad som händer men parken när du inte orkar mer?

– Jag är inte oersättlig. Jag jobbar så länge jag kan och orkar. Men det finns inte samma klubbkänsla längre, det är svårare att hitta ideellt engagemang, säger Curt Olof Wennberg.

Mer läsning

Annons