Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyföretagandet minskar

Nyföretagandet i Ljusdal minskar. Under första halvåret i år startade 7,5 procent färre nya företag jämfört med samma period i fjol.

Annons

Nyföretagande i Hälsingland är lägre än i resten av Sverige. En undersökning av Företagarna visar också att det är lönsammare att vara anställd än att vara företagare.

Nyföretagandet i Ljusdal minskade under perioden januari till juni med 7,5 procent, jämfört med samma period förra året. Hälsingland som landskap visar en nedgång på 0,3 procent. I hela landet ökade nyföretagandet med 20,1 procent, enligt statistik från Nyföretagarecentrum och Bolagsverket.

- Det är katastrofalt lågt nyföretagande här, säger Jörgen Bengtson som är verksamhetschef för Nyföretagscentrum i Hälsingland.

Elisabeth Thand Ringqvist är VD på Företagarna. Hon säger att den dåliga lönsamheten hindrar många från att starta eget, men hon tycker att det är svårt att säga om det är den huvudsakliga anledningen till det låga nystartandet i Hälsingland.

- Även andra faktorer som ålder på befolkningen och lokala regler spelar in, säger hon.

Jörgen Bengtson tror att en förklaring till det låga nyföretagandet i Gävleborg är att kommunerna och Region Gävleborg inte prioriterar nyföretagarrådgivning och starta-eget-utbildningar.

- I Gävleborg får vi inte medfinansiering från någon kommun, säger han.

Jörgen Bengtson tycker att ett annat bekymmer är politiska beslutsfattares syn på arbete.

- För många är arbete lika med anställning. Samtidigt vet vi att många fler människor vill starta företag i dag än för en generation sedan. Inte minst kvinnor och nya svenskar, säger han.

Mer läsning

Annons