Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyckeltalen försvinner på Slotte

Nyckeltalen överges och i stället vill politikerna satsa på en programpeng för Slottegymnasiet. Detta ska underlätta för gymnasiet att hålla sin budget. Det ska också ge bättre förutsättningar att behålla ett brett programutbud, enligt ett beslut i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott.

Annons

I fortsättningen ska inte Slottegymnasiet lägga budget eller fördela resurser enligt nyckeltals- eller elevpengsmodelli. Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott vill se ett mer flexibelt system, där budget baseras på resursbehov och lärartjänster per gymnasieprogram.

– Ungdomarnas val varierar från år till år beroende på vilket program som är populärast för stunden. Med nyckeltal riskerar man att vissa program får för lite resurser och att man då tvingas in i en diskussion om programmet ska vara kvar eller inte, säger Malin Ängerå (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

– Jag vill jobba för en mångfald bland programmen. Ska vi ha en skola som är effektiv och bra, då måste programmen få de resurser som verkligen behövs. Då räcker inte nyckeltalen till.

Använder man i stället programpeng vid budgetering styrs fördelningen av den garanterade undervisningstiden, antalet valbara kurser, individuella val, möjliga gruppstorlekar och möjlighet till samläsning. Med den modellen blir det antalet beslutade program som styr fördelningen av resurser i stället för elevantalet.

– Den här modellen blir mer flexibel och vi får större möjligheter att behålla ett större programutbud, säger Malin Ängerå.

Mer läsning

Annons