Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tag i Valliansens höstupptakt

/
  • Valliansen (Vänsterpartiet och allianspartierna) presenterade tillsammans med Ljusdalsbygdens parti sina satsningar inför de kommande åren. På bilden syns Yvonne Oscarsson (V), Lars Molin (M), Helena Brink (C) och Lars Björkbom (KD).

Ett nytt kommunalt utskott som ska hantera individ- och familjeomsorgsfrågor och en satsning på ökad förståelse för nyanlända invandrare. Det är några områden som Valliansen kommer att jobba extra med när politikerna vässar pennan för höstterminen.

Annons

I drygt åtta månader har Valliansen styrt Ljusdal, och tillsammans med Ljusdalsbygdens parti presenterade de under söndagen några frågor som de kommer att fokusera på under hösten och kommande år vid makten.

– Vi har gått igenom viktiga punkter i respektive nämnd, säger Lars Molin (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fem arbetsgrupper kommer att tillsättas som ska jobba med bland annat omsorg, näringsliv, utbildning, miljö samt kultur och integration. Inom ramen för det som Valliansen skämtsamt kallar för "manifestet", kommer de bland annat att skapa ett nytt utskott för individ- och familjeomsorgsfrågor.

– Det är ett test som vi börjar med nu i höst. Det blir ett sätt att hantera de frågorna enskilt eftersom det är ett högt tryck på det området, säger Helena Brink (C) ordförande i omsorgsnämnden.

Hon kommer att leda den arbetsgrupp som ska djupdyka i omsorgsfrågorna och på det området finns, som få kan ha missat, just nu en rad utmaningar i Ljusdals kommun.

Nu vill Helena Brink bland annat driva igenom en rejäl satsning på äldreomsorgen, något hon hoppas ska kunna bli möjligt trots de stora minusbelopp som omsorgsnämnden redovisar på kontot.

– Ekonomi och budget är vad vi behöver diskutera nu, men än har det inte gått så lång tid och vi har redan fattat beslut om stora besparingar. Vi är inställda på att det här blir ett skitår, men vi behöver tänka långsiktigt, säger hon.

Har ni förtroende för att den nya socialchefen (kommunchef Claes Rydberg) kan leda arbetet med de här satsningarna?

– Nu är ju han tillfälligt tillsatt tills vi rekryterat en ny. Annonsen är på väg ut vilken dag som helst.

Under kommande år vill Valliansen även satsa på ökad digitalisering i skolan med större tillgång till datorer för eleverna, sjösätta arbetet med ett kulturcentrum vid Slottegymnasiet och jobba extra på att öka förståelsen för nyanlända invandrare och asylsökande som hamnar i Ljusdals kommun.

– Förståelsen är inte så hög för vilka levnadsvillkor de här människorna har, det märker vi hela tiden. Vi behöver höja kunskapsnivån, säger Yvonne Oscarsson (V), som kommer att leda arbetet i den grupp som ska titta närmare på kultur och integration.

Mer läsning

Annons