Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler för säkrare trafikeftersök

Den 15 december förra året började Rikspolisstyrelsens och Naturvårdsverkets nya föreskrifter gälla för eftersök på trafikskadat vilt.

Annons

Jaktförordningen säger att den som kört på älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår är skyldig att göra en polisanmälan. Polisen tar sedan kontakt med Nationella viltolycksrådets kontaktperson för gällande vägsträcka som har i uppdrag att kontakta ett eftersöksekipage för att hitta det skadade djuret.

De nya föreskrifterna har som huvudmål att effektivisera och göra eftersöken på skadat vilt säkrare.

Mest påtagliga är de nya reglerna för kontaktpersonerna. Bland annat höjs ersättningen till 300 kronor i grundersättning för att sköta kontakter och rapporter och ytterligare 250 kronor tillkommer om polisen påkallar ett platsbesök. Men kontaktpersonerna ska i största mån inte utföra några eftersök själv.

– Det är bra om det inte finns något eftersöksekipage och jag har själv har kompetensen som jag får utföra ett eftersök men det måste noteras i rapporten efteråt, säger Gunnar Norell, en av kontaktpersonerna i Ljusdals kommun.

När ett eftersöksuppdrag är avslutat måste eftersöksjägaren i dag lämna en återrapportering till kontaktpersonen så att denne vet att jägare kommit tillbaka oskadd.

I Ljusdalsområdet är det åtta kontaktpersoner och 12 ekipage som påverkas av de nya reglerna.

Läs mer i lördagens Ljusdals-Posten.

Mer läsning

Annons