Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya naturreservat i Finnmarken

/
  • I det nya naturreservatet kan spår ses från fyra olika skogsbränder.
  • Lavar av skilda slag, både vanliga och ovanliga, finns det gott om i Näverhedens naturreservat.

Gävleborgs län har fått nitton nya naturreservat i en uppgörelse med Svea Skog. Sjutton av dem ligger i Ljusdals kommun. På onsdag tas beslut om bildande av de tre sista.

Annons

Ett och annat nytt naturreservat brukar bildas varje år. Men det senaste årets stora satsning i Gävleborgs län har gett inte mindre än nitton nya naturreservat.

Bakgrunden är att regeringen 2003 gav ett uppdrag att de statliga skogarna skulle inventeras på naturvärden.

Fem år senare slöts en överenskommelse mellan Svea Skog och Naturvårdsverket. Ett stort antal områden skulle få bli naturreservat.

Det har gett länsstyrelsen i Gävleborg en hel del arbete det senaste året.

– Tanken var att de nitton nya reservaten skulle bildas under 2009. Det hann bli 2010 innan vi blev klara med de tre sista, men vi är jättenöjda med det här resultatet. I vanliga fall tar det betydligt längre tid och det brukar aldrig vara så här många under ett och samma år, säger Andreas Wedman på länsstyrelsen.

Faktum är att det bildats ytterligare några reservat under fjolåret vid sidan av det stora paketet med statlig skog. Totalt har det blivit 23 nya reservat under det senaste året.

På onsdagen togs således beslut om de tre sista reservaten efter uppgörelsen med Svea Skog. Det gäller Storkvarnberget söder om Los, en utvidgning av reservatet Flisberget i Hennan och ett reservat i Gästrikland.

– Det här har varit billiga reservat för staten. Normalt blir nya reservatsområdet antingen inköpta eller så betalas det ut intrångsersättning. Nu handlade det om en uppgörelse mellan två statliga verk och då blev det gratis, säger Helena Persson på länsstyrelsen.

I fredagens Ljusdals-Posten kan du läsa om en utflykt till Näverhedens naturreservat, som ligger vid Sjöändan. Det är ett av de nitton som ingått i paketet och där beslut togs i december.

Mer läsning

Annons