Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skolchef om fackliga kritiken: "Om de är missnöjda har de bra, konkreta förslag att jobba med"

/

Hon har hämtat sin ledarfilosifi från idrottens värld, ser vikten av facklig delaktighet och brinner för det demokratiska uppdraget.
Nästa måndag börjar Monica Hallquist, 52, som utbildningschef i Ljusdal.

Annons

Pusselbitarna börjar falla på plats för Ljusdals kommun efter höstens chefstumult. En ny personalchef har arbetat sedan årsskiftet och i veckan presenterades den nya utbildningschefen.

Läs allt om chefsavhoppen i kommunen: "Inget bra klimat för chefer i Ljusdal just nu"

Det blir Monica Hallquist från Bergs kommun i Jämtland efterträder Lena Tönners Ångman som sa upp sig som chef för kommunens näst största förvaltning i höstas. Arbetet börjar redan nästa måndag, den 15 februari.

Läs mer: Säger upp sig efter två år som utbildningschef

När den blivande chefen ska beskriva sitt nya uppdrag tar hon till stora ord.

– Fantastiskt, inspirerande och utmanande. Jag är ödmjuk inför uppdraget. Det är ett stort och viktigt uppdrag, som är fyllt med utmaningar, säger Monica Hallquist.

Hon syftar främst på den nationella debatten där lärarbrist och elevers sjunkande skolresultat alltid ligger högt på agendan.

Läs mer: Många har sökt tjänsten som skolchef

De lokala utmaningarna har hon inte hunnit sätta sig in i mer konkret, men hon tror sig ha hjälp av de erfarenheter hon har med sig från hemkommunen Berg, där hon arbetat som såväl lärare som rektor.

– Där är det precis som i Ljusdal stora geografiska förhållanden. Det finns en utmaning att ge barnen en bra förskola och skola där de bor, säger Monica Hallquist.

Hon kommer närmast från jobbet som speciallärare och lokal ordförande för Lärarförbundet. Den 15 februari tar hon klivet över till den andra sidan och blir arbetsgivare. Men Monica Hallquist, ser det inte riktigt som ett sidbyte.

– Givetvis finns det situationer och frågor där vi inte är ense, men då följer vi MBL och har lagstiftning att förhålla oss till. Men i mesta möjliga mån vill vi alla bidra till den bästa utbildningen. Jag ser inte konflikter som det stora utan ser oss hellre som samverkanspartners i att utveckla utbildningsväsendet, säger hon.

Vikten av gott samarbete med facket återkommer flera gånger. Arbetsplatsen ska genomsyras av delaktighet, öppet samtalsklimat, och alla ska känna att de är en pusselbit i helheten. Detta är något Monica Hallquist hoppas kunna bidra med som chef.

Läs mer: Facken rasar mot kommunledningen: "Det känns som en katastrof"

Den senaste tiden har de fackliga organisationerna underkänt kommunen som arbetsgivare. I ett öppet brev riktar tolv fackförbund skarp kritik till kommunledningen för toppstyrning och svårigheter med just delaktigheten. När Monica Hallquist får höra om kritiken, ser hon det som något som kan hjälpa henne i hennes arbete.

– Jag småler och tänker: Vad bra, då finns det något att jobba med. Om facken är missnöjda har de bra konkreta förslag att jobba med, säger hon.

Utanför skolans värld har Monica Hallquist ett stort intresse för både kultur och idrott. Hon ser de båda som bärare av det demokratiska uppdrag som även genomsyrar skolan. Hon brinner särskilt för lagidrotter och därifrån tror hon det finns mycket att lära när det kommer till ledarskap.

– Min ledarfilosofi bygger på att vi tillsammans har gemensamma mål. Lagarbete innebär att alla har olika roller, men det är vi tillsammans som gör det, säger Monica Hallquist.

Fotnot: Inga-Lill Öjemark har varit tillförordnad chef för utbildningsförvaltningen sedan i höstas när Lena Tönners Ångman slutade. Hon blir nu biträdande förvaltningschef till och med den 30 juni i år.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons