Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny radonmätning i Hamra

Nu satsar Ljusdals kommun på ny radonmätning i hus som hade höga värden för mer än 15 år sedan, men där inga särskilda åtgärder gjorts för att minska radonhalten.

Annons

Kommunen vill undersöka om radonhalten ändrats av åtgärder som inte främst syftat till radonsanering. Med tanke på den långa tid som gått sedan förra mätningen, är sannolikheten stor att åtgärder på husen har påverkat radonhalten i inomhusluften, utan att husägaren tänkt på det, menar de på kommunens miljökontor.

Exempel på åtgärder som kan påverka är förändrad ventilation, tilläggsisolering, byte av dricksvattentäkt eller installation av värmepump.

I Hamra, området som valts ut, hade hälften av bostäderna vid mätningar på 1990-talet värden som låg över gränsvärdet på 200 bequerel radon per kubikmeter luft. Nu ska radonhalten i 14 hus, som hade mätvärden över 500 bequerel, mätas på nytt.

Radonhalten i Hamra är hög eftersom berget där innehåller mycket uran. Berget är sprickigt och radon kan därför lätt komma in i husen, när det är undertryck i huset som det brukar vara på vintern när dörrar och fönster hålls stängda, berättar Nils-Erik Andersson, miljöhandläggare på kommunen.

Mer läsning

Annons