Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny organisation i politikertoppen

Endast ett kommunalråd hädanefter, två nämnder avskaffas och en tillkommer.

Men hur stor besparingen blir efter att fullmäktige på måndagskvällen klubbade igenom en ny politikerorganisation är oklart.

Annons

Hur många ska styra Ljusdal, och hur ska de betalas? Det var de två stora frågorna som kommunfullmäktige diskuterade. Att avskaffa en av kommunalrådsposterna var hela församlingen överens om, däremot uppstod det diskussion kring oppositionsrådsposten.

– Att ha ett råd som ska representera hela oppositionen, i Ljusdals fall en moderat, är inte rimligt, när oppositionen i den här kommunen befinner sig i varsin ände av den politiska skalan, sa till exempel László Gönczi, MP.

Också Yvonne Oscarsson, V, såg problemet med att representeras av ett enda oppositionsråd:

– Vi har en opposition, och en opposition i oppositionen. Det är inte lätt. Därför vore det bättre om kostnaden för oppositionsrådet gick till samtliga partier i oppositionen.

Med det yrkandet fick hon med sig samtliga småpartier, men efter omröstning och sedan votering, som slutade 27–13, gick fullmäktige ändå på kommunstyrelsens förslag om att behålla oppositionsrådet.

Den ovanliga politiska konstruktionen med två kommunalråd som infördes efter förra valet har tillsammans med arvoden för oppositionsråd, nämndsordförande och övriga kommunpolitiker ökat från 4,6 miljoner efter valet, till 7,6 miljoner kronor för 2009. Hur stor besparingen blir efter den beslutade förändringen är ännu så länge oklart.

– Jag uppskattar den till mellan 1,5 och två miljoner kronor, sa valberedningens ordförande Roland Bäckman.

Mer läsning

Annons