Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag ger hemtjänsten konkurrens

/
  • Vid ett seminarium i Ljusdal diskuterades möjligheter och farhågor med den nya lagen av en panel bestående av från vänster Gun-Britt Mårtensson, Per Iversén, Helena Brink, Katarina Lindberg, Magnus Johannesson, Anki Vedmark och Marie Ångström.

Kommunen får konkurrens inom hemtjänsten, Privata utförare släpps in för att erbjuda servicetjänster. Ny lag väntas höja kvalitén på omvårdnad och service.

Annons

Kommunens hemtjänst kommer att konkurrensutsättas i och med att lagen om valfrihetssystem (LOV) kommer att tillämpas.

Förberedelserna pågår för att släppa in andra utförare än de kommunala. Förstudier är genomförda, där man bland annat har undersökt hur väl beviljad tid ute hos kunderna stämmer överens med den faktiska tid som behövs för att kunna utföra tjänsterna. Ett förfrågningsunderlag har tagits fram för upphandling.

Tanken med LOV är att kunden direkt ska kunna påverka sin situation och välja den utförare som bäst passar dennes behov.

Kommunerna i Norrhälsingland har kommit olika långt i sina föreberedelser. Ljusdal och Nordanstig ligger längst framme, medan Hudiksvall, där det råder polistik oenighet, fortfarande har en bit kvar. I Ljusdal och Nordanstig har man kommit så långt att man är redo för upphandling och beredda att släppa in andra utövare i hemtjänsten. I första hand gäller det servicetjänster.

En farhåga med den nya lagen är att det blir svårare att kunna erbjuda hemtjänstpersonal heltider när servicetjänsterna läggs ut på andra utförare. Omvårdnadsbehoven är som störst morgnar och kvällar. Mellantiden täcks idag av serviceuppgifter.

Nyckelpersoner i det nya systemet blir biståndshandläggarna. Ljusdals kommun kommer att hålla fast vid nuvarande system, där biståndshandläggarna beslutar om grundbehoven för kunden. Dessa beslut kommer dock att följas upp tätt för att man ska hamna rätt så att kunden får hjälp det antal timmar som faktiskt stämmer med dennes behov och önskan.

Mer läsning

Annons