Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny inriktning på Slottegymnasiet med start nästa termin

/
  • Inga-Lill Öjemark, tillförordnad utbildningschef, presenterade ett förslag om att erbjuda juridik som inriktning på ekonomiprogrammet. Förslaget bifölls.
  • Kristoffer Hansson (MP) tyckte inte att förslaget om en juridikinriktning var dåligt, men underlaget ansåg han vara bristfälligt och yrkade på återremiss.

Ekonomiprogrammet på Slottegymnasiet utökas med inriktningen juridik.
Detta beslutade utbildningsnämnden på torsdagen.

Annons

Ekonomiprogrammet på gymnasiet har två nationella inriktningar, ekonomi och juridik. I Ljusdal har det bara gått att välja ekonomi, tills nu.

Under utbildningsnämndens sammanträde på torsdagen beslutades att även juridik kommer att erbjudas eleverna.

Inga-Lill Öjemark, tillförordnad utbildningschef i Ljusdal var den som presenterade förslaget inför nämnden.

Läs mer: Efter många diskussioner – utbildningsnämnden har tagit beslut om nedskärningar i skolan

– Vi har sett att det finns Ljusdalselever som väljer Hudiksvall och Bromangymnasiet för att gå just juridikinriktningen, sa hon.

Många är de eleverna dock inte, berättade hon vidare. Det handlar om två till tre elever per år.

Ett av argumenten till att juridik ska bli valbart, förutom att Ljusdals blivande gymnasieelever får en möjlighet att studera det på hemorten, var att lärarkompetensen redan finns i kommunen.

Inriktningen innebär totalt fyra kurser som skiljer sig från inriktningen ekonomi, nämligen: Affärsjuridik, Rätten och samhället samt Filosofi 1 och Psykologi 2a. De två sistnämnda kommer framtida juridikelever kunna läsa tillsammans med andra program. De två förstnämnda kräver en omfördelning av lärare och inriktningen ger därmed en ökning av en lärartjänst med 30 procent.

Enligt beräkningar ska juridikinriktningen komma att kosta kommunen 160 000 kronor varje år.

Se också: Elevernas brandtal för Slotte: "Jag blir upprörd"

Förslaget stötte på en del motstånd, dock inte av det rent negativa slaget. Stina Michelson (S) yrkade på återremiss, då hon ansåg att underlaget var för snålt tilltaget. Utförlig statistik på hur många elever som varje år söker sig till en annan skola för att läsa juridik, samt en bättre genomlysning vad gäller ekonomin var vad hon efterfrågade.

– Slottegymnasiet ligger ju under lupp när det gäller ekonomin, jag ser att vi behöver ett bättre och tydligare underlag, sa Stina Michelsson.

Hennes yrkande återspeglades i Kristoffer Hanssons (MP) som även han ansåg att underlaget var bristfälligt.

– Vad har hänt och vad kommer att hända? Det visar inte dessa handlingar, sa han.

Positiva röster hördes också. Bland dem fanns Marie Mill (LB) som såg det som ett bra sätt att behålla elever i kommunen och ett sätt att spara pengar på.

– Varje elev som väljer att gå gymnasiet på annan ort kostar oss 100 000 kronor. Om juridikinriktningen kostar totalt 160 000 kronor per år så sparar vi fortfarande pengar även om det bara skulle vara två elever som väljer den inriktningen, menar hon.

Läs också: Gymnasielinjer på Slotte kan läggas ner för att spara pengar

En fråga som hon dock väckte var hur få elever som kan välja inriktningen juridik för att det ska vara försvarbart.

Inte för få, verkade svaret bli.

– Om vi ser att det blir för få sökande så kan skolledningen gå in och besluta om att inte erbjuda den inriktningen för den årskursen, sa Inga-Lill Öjemark och fortsätter:

– Så här är det överlag, det gäller alla inriktningar, det kan ske förändringar inom skolan, på alla skolor. Man är aldrig helt garanterad att få gå den inriktning man vill gå, säger Inga-Lill Öjemark.

Problematiken ligger i att inriktningen juridik väljs först efter första året på ekonomiprogrammet. Elever som valt programmet för att gå just juridik skulle då, som påpekades av Marie Mill, rimligen bli besvikna om de inte får den möjligheten – trots allt.

Efter mötet, via telefon, svarade Inga-Lill Öjemark på följande fråga:

Är det inte då bättre och säkrare att välja exempelvis Bromangymnasiet där inriktningen redan är etablerad?

– I möjligaste mån ska man som elev kunna gå hela sin utbildning på samma skola, men är det till exempel bara en elev som valt juridik, och står fast vid det, så kan man hänvisa den eleven till grannkommunen, säger Inga-Lill Öjemark.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons