Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny förening för och med ungdomar

/
  • De siktar högt. Äventyrsbad och dygnetruntöppet café är visioner som framtidsagenterna Elin Valsberg, Kajsa Aune och Tobias Wallin tagit fram.

På torsdagen släpps en rapport i Gävle där Ljusdalsungdomar spelar en viktig roll. Det handlar om ett gäng förändringsagenter som ska få unga att stanna i länet eller vilja flytta tillbaka. Lokalt i Ljusdal börjar jobbet med en ny förening.

Annons

Region Gävleborg och kommunerna Gävle och Ljusdal anställde i somras 15 unga sommarjobbare. Förändringsagenter blev deras titel. Ett viktigt mål var att ta fram idéer för bättre integration.

På Ljusdalsnivå finns det ett par badanläggningar som verkligen sticker ut.

– Vid en vanlig, lockande badstrand kan man bygga äventyrsbad men också ett strandparti med äventyr som i Robinson på tv, säger Kajsa Aune, Järvsö, en annan ung entusiast.

Att skapa en tjärn i ett berg för att sedan glasa in denna utemiljö är en annan vision.

– Vi ser detta som något som skulle kunna locka sådana som inte har råd med utlandssemestrar, säger Elin Valsberg.

Ett dygnetruntöppet café, gärna i det som ska bli Ljusdals allaktivitetshus, är också en idé som arbetats fram i samband med sommarpraktiken.

Men allt måste ha en bred bas för att kunna bli till verklighet. Därför såddes på tisdagskvällen ett frö till det som ska bli en ny förening i Ljusdal där inte bara unga ska kunna vara med och skapa naturliga mötesplatser i kommunen.

Mer läsning

Annons