Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny buss anpassad för funktionshindrade

/
  • William Jonsson tycker att det är bra att det nu finns en anpassad buss. Tidigare har han fått krypa in i bussen när skolan ska på utflykt.
  • Den nya handikappanpassade turistbussen, är enligt Jocke Brünner-Palm den enda i sitt slag i Hälsingland, och rätt unik i Norrland.
  • William Jonsson på Öjeskolan fick premiärprova rullstolshissen i Mohlins bussars nya handikappanpassade buss.
  • Nu blir det lättare för funktionshindrade elever att följa med på utflykter.

Mohlins bussar har införskaffat en ny turistbuss – som är handikappanpassad.
På onsdagen fick William Jonsson, elev på Öjeskolan, inviga rullstolshissen när klassen skulle till Färila för att simma.

Annons

På onsdagen tog Öjeskolan med sig en buss full med elever till Färila simhall – i Mohlins bussars nya handikappanpassade turistbuss.

– De visste inte att den skulle vara handikappanpassad när jag kom, så de blev väldigt imponerade, berättar Jocke Brünner-Palm, trafikledare på Mohlins bussar.

De har länge känt att det funnits ett behov för bussar som gör det lättare för människor i rullstol eller med andra funktionshinder att ta sig ut i samhället, utan att begränsas till riksfärdtjänst eller liknande alternativ.

Det är enligt Jocke Brünner-Palm den enda i sitt slag i Hälsingland, och i övrigt rätt unik i Norrland då de handikappanpassade platserna finns långt fram i bussen snarare än längst bak, som enligt Jocke Brünner-Palm, är vanligt.

På onsdagen gick premiärturen med en rullstolsburen ombord, och det blev William Jonsson i klass 6b på Öjeskolan som fick det nöjet.

Han tycker att det är bra att bussen nu är handikappanpassad. Tidigare var det inte alls lika enkelt att ta sig ombord.

– Jag har fått krypa upp för trapporna, berättar han.

Han har också fått hjälp att bli uppburen på bussen och är det en vanlig linjetrafiksbuss så kan det gå att "vicka" in rullstolen, enligt Jocke Brünner-Palm.

– Men det här är så klart mycket smidigare, säger han.

Ännu finns det dock steg att ta för att bussen ska bli helt och hållet anpassat för personer med funktionshinder. Toaletten är ännu inte handikappanpassad, men det är någonting Mohlins bussar vill fixa.

– Absolut, men det beror mycket på vad de som levererar bussarna kan göra för oss eftersom det finns nivåskillnader i bussen, säger Jocke Brünner-Palm.

Efter premiärturen är han dock nöjd.

– Jag tycker att det kändes jättebra. Jag pratade med William, frågade om han satt bra och bekvämt och han tyckte att det var suveränt. Och han tyckte att det var kul också.

Mer läsning

Annons