Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok med spelmansminnen från Färila

/
  • Anteckningar blev bok. Färilabördiga Barbro Dahl har gjort en bok genom att skriva av sin far Gunnar Dahls levnadsminnen som hittades av en slump efter hans bortgång.

Mina levnadsminnen i Färila socken, det är titeln på en nyutkommen bok med berättelser om spelmannen Gunnar Dahl från Färila.

Annons

När Färilabördiga Barbro Dahl röjde bland papper efter sin framlidne pappa, spelmannen Gunnar Dahl, hittade hon okända berättelser om hans liv. Dessa handskrivna blad har nu blivit till en bok.

– Jag har skrivit ner ordagrant vad pappa skrev i de block som mamma och jag hittade bland noter och annat uppe i ett skåp strax efter hans bortgång. Hans levnadsminnen skrev han ner 1986, tio år före sin död, utan att ens mamma kände till det, säger Barbro Dahl, Hudiksvallsbo sedan drygt 30 år.

Samtidigt som boken med Gunnar Dahls minnen kommit ut har Barbro Dahl också sammanställt ett nothäfte med spelmanslåtar av fadern och farbrodern Anders Dahl.

Gunnar Dahl föddes 1910 och växte upp på gården Per-Påls i Yg, Färila.

Han tog fiollektioner för byskolläraren Herman Wagenius. Tillsammans med bröderna och ett par andra musiker bildade han dansorkestern Roxy, som var mycket aktiv på dansställen i Hälsingland och Härjedalen på 1930- och 40-talen. Där spelade Gunnar Dahl banjo och altsaxofon.

Så sent som vid 75 års ålder lärde Gunnar Dahl sig också att spela dragspel.

Det är en bit lokalhistoria som skrivs i och med att Gunnar Dahls anteckningar kommer ut i bokform. Han berättar bland annat om hur bron i Skarpå kom till 1920 och när Yg fick sin första bil och när elektriciteten kom till byn.

Mer läsning

Annons