Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny björkallé på Stenegård

/
  • Även om de nya björkarna är betydligt mindre än de gamla som finns kvar så syns det tydligt hur allén skiljer entrén till gården från parkeringen.
  • Stefan Carlsson, Maria Bremefors och Eva-Lena Olsson planterar de nya björkarna till den nya allén.

Nu är de första spadtagen för Stengårds nya trädgårdsmiljö tagna. I slutet av 1800-talet välkomnades gårdens besökare av en björkallé. I går planterades det nya björkar för att återigen bilda en välkomnande allé in till gården.

Annons

Trädgården på Stenegård ska genomgå en upprustning och tanken är att trädgården ska sprida sig över hela gården. Trädgårdshistorien från slutet av 1800-talet ska tas upp och därför planteras återigen en allé av björkar. Det aktuella projektet som pågår på Stenegård innebär att miljön ska återupplevas med bland annat gamla kulturväxter och med olika blomsterplanteringar i olika tapetgrupper.

– Det är en jätteviktig milstolpe i gårdshistorien att vi gör en allé nu igen, tycker projektledaren Maria Bremefors.

Björkallén är bara en liten del av den nya trädgården som är planerad. Maria Bremefors menar att hela projektet är en uppsnyggning för gårdens alla växter där det kommer att ske flera förändringar där växter och planteringar har huvudrollen.

Mer läsning

Annons