Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill Ljusdalsbor handla dagligvaror lokalt

/
  • Helena Ångström, Tallåsen, handlar sina dagligvaror i Ljusdal. Hon tycker att utbudet är helt okej med tanke på att Ljusdal är en liten ort.

Dagligvaruhandeln i Ljusdal har ökat med sju procent, och hamnar därmed på index 101 – vilket i teorin innebär att alla som bor i Ljusdals kommun och några till handlar sina dagligvaror i kommunen.

Annons

– 101 är jätteglädjande, säger Carina Janars, Ljusdal i centrum.

Ökningen, som skett mellan år 2013 och 2014, och det faktum att Ljusdal steg över 100 i index för första gången sedan 2004 tror Carina Janars beror på att det i kommunen finns ett utbud som passar invånarna.

– Och det som har hänt är att Lidl öppnade, jag tror att många reste till Bollnäs eller Hudiksvall för att handla på Lidl, jag förstår inte varför men så har det varit, säger hon.

Det var i början av mars i fjol som den tyska butikskedjan slog upp sina portar i Ljusdal och förutom att öppningen i sig bidragit till ett ökat dagligvaruindex, tror Carina Janars även att den ökade konkurrensen har gjort sitt.

– Vi har ett utbud nu som passar alla, och de andra butikerna har också fräschat upp sig väldigt mycket. Det är många som gjort mycket med sitt utbud, säger hon.

Läs också: Större ytor ska locka fler kunder

– Det är lite roligt. Även om vi har en nyetablering så vet jag också att de som redan fanns har fortsatt öka. Kurvan har varit aningen mindre för vissa i samband med nyetableringen, men den har fortsatt öka.

Christer Lindgren, butikschef på Coop i Ljusdal, tycker att konkurrens är bra.

– Vi har fått en annan konkurrenssituation här som gjort att vi behövt bli bättre. Det är positivt och konkret så blir det bättre för kunden. Det blir bättre för alla, säger han.

För att stå sig i den ökade konkurrensen har han på Coop bland annat sänkt sina priser.

– Men vi har också blivit bättre på varje avdelning. Vi har en finare och fräschare butik, säger Christer Lindgren.

Helena Ångman från Tallåsen handlar sina dagligvaror i Ljusdal.

– Vi finns här i Ljusdal och har våra arbeten i Ljusdal, jag ser ingen anledning att inte handla här, säger hon.

Hon tycker att utbudet i Ljusdal är helt okej med tanke på att det är en liten ort.

– Vi har Coop, Ica och Lidl, det finns ju lite att välja på i alla fall.

Sällanköpshandeln däremot har gått nedåt i Ljusdal, med fem procent, och kanske är det så trenden ser ut, enligt Carina Janars.

– Vi har en ökad konkurrens överlag, dels från nätet och många väljer att åka bort. Vi saknar utbudet, men vi jobbar på att förbättra det.

Finns det någonting som saknas?

– En marknadsundersökning har gjorts – ungdomar saknar ett större utbud, större kedjor som HM och Lindex. Om det är viktigt att få hit vet jag inte, men det är någonting som ungdomar saknar.

Underkläder är också någonting som saknas i Ljusdal, men enligt Carina Janars kan det vara på ingång.

LÄS MER om handel:

Startklart för prishöjd mjölk i Söderhamn

Ett år efter starten – så går det för affären i Vallsta

Färre anställda kan innebära högre kvalitet

Mer läsning

Annons