Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sänks farten i Los

/
  • De gamla 50-skyltarna är nu borta i Los. I dag gäller 40 eller 60 km/tim genom byn.

Bilisterna i Los har fått nya fartgränser att hålla sig till. 50 har på vägarna genom byn bytts mot 40 och 60 km/tim. Men ortsborna är ändå inte nöjda. Det saknas respekt för de nya fartgränserna, menar de.

Annons

Losborna har länge krävt att hastigheten på vägarna genom byn ska sänkas. Framförallt är det den tunga trafiken som ortsborna tycker kör för fort genom byn. Flera protester har riktats till Trafikverket och länsstyrelsen med krav på sänkt hastighet.

Nu har protesterna delvis följts.

Men det är inte enbart protesterna som föranlett omskyltning och sänkt hastighet på den mest utsatta sträckan genom byn.

– Det pågår en allmän översyn av hastighetsgränserna på våra vägar. Tidigare har vi genomfört omskyltning och ändring av hastigheterna på riksvägarna. Nu är turen kommen till övriga delar av vägnätet och då har vi sett över vägarna 310 och 296 som går genom Los, berättar Irene Lodell.

Det har fått till följd att hastigheten sänkts från 50 till 40 km/tim på en sträcka från Losgården och till strax norr om Ica Nickeln.

Nyordningen innebär att de gamla 50-skyltarna nu helt försvunnit i Los på vägarna 296 och 310 och ersatts med 40 alternativt 60 km/tim.

– Det är bra att vi får nya hastighetsgränser, men än har då jag inte sett att hastigheten genom byn sänkts, säger Olav Nordström, som varit en av dem som tagit initiativ bland ortsborna till samlade protester mot de tidigare fartgränserna.

Det enda rätta menar han är att skapa farthinder, så att bilister tvingas att dämpa hastigheten.

Mer läsning

Annons