Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlands blåbär bäst för hälsan

/
  • Andreas Åkerström kan blåbär. Men ägnar sig hellre åt jakt och svampplockning när han själv går i skogen.
  • Andreas Åkerström, jägmästare i grunden och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, har ägnat fem och ett halvt år att forska om vad som krävs för att blåbär ska innehålla så mycket som möjligt av de nyttiga antocyanidinerna.

Jämnare tillgång på nyttigare blåbär kan bli resultatet om Andreas Åkerströms avhandling om blåbärsodling omsätts till praktik.

Annons

Vilken gröda är mer fördelaktig att odla i norra Sverige, än i söder?

Jo, blåbär. Det visar en färsk avhandling, skriven av Andreas Åkerström, forskare med rötter i Kårböle.

Han har ägnat fem och ett halvt år på heltid åt att forska om hur blåbärsodlingar i norra Sverige skulle kunna ge jämnare tillgång på nyttigare blåbär.

– Vi har tittat på under vilka förutsättningar i naturen man kan förvänta sig att bären är som hälsosammast, berättar Andreas Åkerström.

Blåbär har höga värden av antocyanidiner, ett slags antioxidanter som är nyttiga för hälsan i och med att de kan reducera de för kroppen skadliga fria syreradikalerna.

I sin avhandling har Andreas Åkerström konstaterat hur flera faktorer gynnar halten av antocyanidiner i blåbär.

Högre temperatur och långa, ljusa dagar ger blåbär med mer antocyanidiner. Vad mera är, blåbärsplantor från norr innehåller mer av det nyttiga ämnet än plantor som härstammar från södra delen av Sverige.

– Ju längre norrut man kommer, desto hälsosammare är bären. En förklaring är att det sitter i generna. Under flera hundra år har det byggts in i växterna och det kan bero på att det någon gång i tiden har varit mer UV-ljus här uppe, säger Andreas Åkerström.

Bara 5-8 procent av de blåbär som växer i skogen tas tillvara. Men avhandlingen kan vara ett steg mot att odla blåbär längs Norrlandskusten.

– Det är det vi vill: både få in en ny jordbruksart och få igång jordbruket överhuvudtaget. Men också att få liv i kusten och ta bort långa transporter med lastbil.

Man skulle till och med kunna tänka sig en blåbärsodling i Kårböle.

– Det skulle man kunna ha. Visserligen är det långt ifrån kusten men det finns ingen anledning till att vi inte skulle kunna ha det.

Avhandlingen tillägnar Andreas sin farfar och norra Hälsinglands natur.

– Anledningen till att jag har spenderat varenda sommar i Hälsingland är att farfar, som var en skogsman, var från Kårböle, säger Andreas.

Utan tvekan konstaterar han att umgänget med farfar väckt hans intresse för skog, som sedan fått honom att utbilda sig till jägmästare. I Kårböle har Andreas och farfar Axel jagat, fiskat, huggit ved – och plockat blåbär.

– Det har man gjort, inte för att jag är så förtjust i att plocka blåbär. Jag går hellre i skogen och gör annat. Jag plockar svamp, fiskar och jagar i stället.

Älgjaktsveckan är självklart bokad i Kårböle, där farmor bor kvar.

Mer läsning

Annons