Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noréus om Folkpartiets namnbyte: "Bra att nischa sig"

/
  • Ljusdalspolitikern Harald Noreus tror på förslaget om att byta namn från Folkpartiet till Liberalerna.
  • Folkpartiets partiledare Jan Björklund under ett besök på Aleris i Bollnäs under hösten 2015.

Folkpartiet kan komma att heta Liberalerna i framtiden. Förslaget kommer från partistyrelsen, och välkomnas nu av Ljusdalspolitiker.

Annons

Läs också: FP-politiker går emot Valliansens sparförslag på skolan

Förslaget, som presenterades under onsdagen, har lagts av partistyrelsen inför landsmötet som inleds på fredag. Att byta namn från Folkpartiet till Liberalerna ser Jan Björklund som en naturlig del av partiets förnyelse, "Vi ska heta det vi är — Liberalerna" skriver partiledaren Dagens Nyheters debattsida. Liknande förslag har lagts förut, men då mötts av motstånd från partiledningen.

I Ljusdal tas förslaget emot med glädje.

– Jag tycker att det låter mycket vettigt, Folkpartiet låter väldigt allmänt hållet. Att i stället nischa sig på liberalismen tror jag är bra, säger Harald Noréus, vice ordförande i FP-styrelsen i kommunen.

Han menar att förändringen välkomnas i synnerhet då många andra partier idag sammankopplas med liberalism.

– Det har från början bara funnits ett liberalt parti, och den stilen har FP alltid hållit. Men sedan har många fler börjar kalla sig liberaler, och därför är det nu bättre att vi markerar att vi är ursprunget till det liberala partiet i Sverige, säger han.

Läs också: Svend Dahl: Liberalerna måste sluta vara kluvna

Harald Noréus menar att namnbytet i dag är mer angeläget än någonsin.

– Det är bara att se till de senaste dagarnas händelser, vi lever i en värld där det är oroligt. Liberalismen har alltid gått i första ledet vad gäller personlig frihet, och det tycker jag är bra att vi odlar vidare nu.

Kritiken från bland annat ett flertal centerpartister menar Harald Noréus inte har tillräcklig täckning.

– Det har kommit en del reaktioner på riksnivå där man tycker att Centerpartiet är mer liberala än Folkpartiet, men det tycker jag är trams. Det här är en av stöttepelarna i vår politik.

Han tror inte att ett namnbyte i praktiken skulle innebära så stora skillnader, mer än nya loggor och layouter. Men han hoppas att det kan leda till debatt, och ge ett uppsving för partiet i fråga om medialt utrymme.

– Förhoppningsvis kan det leda till mycket diskussion om vad liberalismen står för, så det kan inte annat än skicka ut goda singaler till både väljare och intressenter.

Redan under onsdagskvällen kommer förslaget att diskuteras med samtliga lokala företrädare, och Harald Noreus tror att många är för idén.

– Jag är helt övertygad om att alla tycker lika som mig i det här, det är en bra idé, säger han.

Läs också: FP vill skicka vapen till kurder

Mer läsning

Annons