Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda jägare även om ingen varg fälldes

Jägarna inom Ljusdals kommun hade under måndagen lokaliserat färska spår efter varg, men inget av spåren ledde till kontakt. I ett fall gick vargarna över gränsen till Härjedalen, varför spårningen, fick avbrytas. Ett vargpar lyckades hålla sig undan sina förföljare, som fick ge upp i den djupa snön.

Annons

I Gävleborg fälldes den första vargen på söndagen i skogarna norr om Åmot i Gästrikland. De resterande två i kvoten fälldes på tisdagen i Amungenreviret i södra Hälsingland. Därmed kunde länsstyrelsen avlysa årets jakt vid 15-tiden på tisdagen.

Tor Lindqvist har samordnat jakten inom Ljusdal och Färila. Han är ändå nöjd med årets jakt, trots att man inte lyckats fälla någon varg. Redan på söndagen fann man vargspår, som dock ledde jägarna till Härjedalen, där spårningen fick avbrytas. På måndagen upptäcktes spår av en grupp vargar.

– Det rörde sig om tre till fem som vi upptäckte uppehåll sig inom området. När vi drog igång spårningen tidigt på tisdagen drog spåren iväg mot Härjedalen och dit kunde vi inte följa efter, berättar Tor Lindqvist.

Jägarna var tvungna att varje timme hålla kontakt med den speciella vargtelefonen på länsstyrelsen för att uppdatera sig om läget.

– Det blir en hel del byråkrati sådana här gånger, men i stort sett har det fungerat bra. Vi har fått leta oss upp i områden där vi haft täckning för mobiltelefoner, vilket inte är helt lätt i den terräng som finns här uppe, säger Tor Lindqvist.

Även samordnare för jakten i Los, Per-Jonas Svensson, och Ramsjö, Sven-Olov Strandberg, pekar på svårigheterna att få täckning för mobiltelefonerna som ett mindre problem under jaktdagarna. Rapporteringssystemet anser de har fungerat i stort sett bra.

Totalt var omkring 200 jägare engagerade i årets vargjakt i Ljusdals kommun.

 

 

 

Mer läsning

Annons