Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till vindkraft på Sjöarberget

Fågelsjö hembygdsförening och enskilda bybor är motståndare till en vindkraftspark på närliggande Sjöarberget i Härjedalens kommun. Även Ljusdals kommun och länsstyrelsen i Gävleborg är negativa i sina yttranden till Härjedalens kommun.

Annons

Förslaget till översiktsplan för vindkraft i Härjedalens kommun har vållat stor aktivitet. Inte mindre än 1 400 svar hade kommit in när utställningstiden gick ut i måndags.

Speciellt planerna för vindkraftsparker på Skaftåsen och Sjöarberget har vållat opinion. Skaftåsen ströks ur översiktsplanen bland annat beroende på den kraftiga opinionen från Lillhärdal.

Och nu kraftsamlar Fågelsjöborna mot planerna på 20 vindkraftverk på Sjöarberget som ligger fyra kilometer från Fågelsjö, i Ljusdals kommun.

Enligt visualiseringen i förslaget skulle verken inte bli synliga från kulturmiljön vid Gammelgården Bortomåa. Men det är fel påpekar Fågelsjö hembygdsförening i sitt yttrande. Kraftverken kommer att bli synliga från flera platser i byn, speciellt från Gammelgården.

Fågelsjö har ett unikt kulturarv som är av avgörande betydelse för byns fortlevnad. Det kommer att trasas sönder av vindkraftverk på Sjöarberget, hävdar hembygdsföreningen.

Gammelgården i Fågelsjö är en av åtta gårdar som ska ingå när man gör en ny ansökan om hälsingegårdar som världsarv. Vindkraft i Sjöarberget skulle sabotera det, anser hembygdsföreningen. Både länsstyrelsen i Gävleborg och Ljusdals kommun gör samma bedömning.

Till och med Föreningen för småskalig vindkraft, FFSV, i Lillhärdal med 750 medlemmar, som framgångsrikt agerade mot en vindkraftspark på Skaftåsen, har tagit ställning mot en vindkraftspark på Sjöarberget.

FFSV föreslår att Sjöarberget helt utgår ur förslaget. Härjedalens kommun uppfyller ändå med råge regeringens krav på vindkraftsutbyggnad i området, skriver de.

Mer läsning

Annons