Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till strandnära hus i Uddaskogen

Markägaren till Uddaskogen 1:1 får inte bygga några strandnära fritidshus. Regeringen har beslutat att Ljusdals kommuns inte får dispens från strandskyddet.

Annons

Skyddandet av stränder måste ses, enligt miljödepartementet, i ett långsiktigt perspektiv. Ljusdals kommun anser att Uddaskogen, en udde i Storsjön söder om Hennan, är svårtillgängligt och att det finns ett lågt intresse från allmänheten att utöva friluftsliv vid fastigheten. Den ligger tre kilometer in på en enskild väg som är låst med vägbommar under större delen av året. Den är även svåråtkomligt sjövägen på grund av sly som vuxit upp efter att en storm fällde det mesta av skogen år 2001.

Regeringen anser inte att detta är ett tillräckligt särskilt skäl för att strandskyddet ska upphävas. Skulle strandskyddet upphävas så skulle det strida mot allmänhetens möjlighet till friluftsliv.

Ljusdals kommun har i ett detaljplanförslag fått med markägarens önskan att bygga sex fritidshus utmed det strandnära området Uddaskogen. Bebyggelsen var tänkt 50 meter från strandlinjen. Vattenområdet var avsatt för bryggor och badplats för närliggande fritidshus vilket skulle innebära att delar av stranden privatiserades.

På området finns det sedan tidigare enstaka fritidshus. 2006 ansökte kommunen om att upphäva strandskyddet men ansökan avslogs ett år senare av länsstyrelsen. Kort därefter överklagade kommunen beslutet till regeringen och miljödepartementet.

Mer läsning

Annons