Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till skyddsjakt efter flera vargattacker

Efter det flertal vargattacker som nyligen skett runt Letsbo-området har ansökningar om skyddsjakt på två vargar lämnats in.
Nu har länsstyrelsen beslutat att inte bevilja skyddsjakt.

Annons

Två ansökningar om skyddsjakt på varg har lämnats in till Länsstyrelsen Gävleborg. Båda gäller vargar inom ett mindre område i det så kallade Prästskogsreviret där ett flertal vargattacker skett mellan början på juli och slutet av september i år.

Den första ansökan gällde två vargar "inom skadedrabbat område i Ljusdals kommun" och den andra gäller specifikt det alfapar som håller till i Prästskogsområdet. Enligt länsstyrelsen är hanen i reviret med stor sannolikhet den så kallade Galvenhanen. En genetiskt viktig varg som invandrat från Ryssland.

Christer Strandberg som bor utanför Letsbo är en av dem som drabbats av vargattacker och förlorade sammanlagt 14 av sina får vid två olika tillfällen. Vid det andra tillfället sköt Christer Strandberg vargen.

TV+TEXT: Andra vargattacken på en vecka

I nära anslutning, både i tid och rum, skedde ytterligare totalt sex angrepp, bland annat vid fyra tillfällen på en fäbodvall i Näsvall, då tre får och två getter skadades så illa att de inte överlevde.

Utöver detta drabbades också en hund av varg under pågående älgjakt. Den överlevde, men jägaren tvingades skjuta vargen.

Att två vargar skjutits i området är en av anledningarna till att Länsstyrelsen Gävleborg nu avslår ansökan om skyddsjakt.

I sitt beslut menar de att de två skjutna vargarna troligtvis var de vargar som genomfört angreppen, och att man den 28 september, i samråd med de som ansökt om skyddsjakt, beslutat att avsluta ärendet utan åtgärd.

Dagen efter detta hände det dock igen. Den 29 september blev en hund dödad av minst två vargar.

TV+TEXT: Vargen dödade Fredriks hund – nu berättar han om mardrömmen

Enligt länsstyrelsen stämmer beskrivningen på en av vargarna överens med den så kallade Galvenhanen.

Någon skyddsjakt på dessa vargar beviljas heller inte av länsstyrelsen.

"Att besluta om en skyddsjakt på varg där det är ett rimligt antagande att den varg, eller de vargar, som eventuellt fälls med stöd av sådant beslut, utgörs av den så kallade Galvenhanen och/eller direkt avkomma till densamme, ser inte länsstyrelsen som en lämplig lösning i paritet med orsakade skador", skriver Länsstyrelsen Gävleborg i sitt beslut.

Läs även: 14 får blev dödade av varg – så mycket får ägaren i ersättning

Mer läsning

Annons