Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näthatad till döds – nu berättas Lucas historia

/
  • Lucas Hertzman var homosexuell och ville varken kalla sig kvinna eller man. Han fick ofta stå till svar för sin läggning, särskilt i sociala medier.

I sitt sista inlägg på twitter skriver han att trakasserierna och hatet på nätet gör att han inte längre orkar. Det var förra sommaren 20-årige Lucas Hertzman i Järvsö tog sitt liv.
I morgon, lördag, berättas hans historia i en dokumentär i Sveriges Radio.

Annons

Det var en sommarkväll förra året som Lucas Hertzman hittades död i sin lägenhet i Stockholm. I en dokumentär försöker man ta reda på varför det kunde hända.

Dokumentären heter "Näthatad till döds?" och i den möter en reporter mamma Jaana Hertzman som inte visste att sonen kände sig näthatad förrän hon efter hans död loggade in på hans dator. Reportern träffar även Moa Silver, hans bästa kompis och den han delade lägenhet med, för få svar på hur det kunde ske.

I sina sista tweets pekar Lucas ut det politiska ungdomsförbundet Unga Feminister, FI:s ungdomsförbund, som delvis ansvarig för det näthat han kände sig drabbat av.

Lucas var homosexuell och ville inte kalla sig vare kvinna eller man. Han fick ofta stå till svar för sin läggning, särskilt i sociala medier.

Under sitt sista år på gymnasiet skrev han en bok om feminism och queer-frågor. Han brann för feminism och transsexuella mäns rättigheter. Han valde att liera sig med feminismen och deltog bland annat i protestaktioner utförda av den feministiska rörelsen "Femen".

Länk till artikeln som pdf: Bokdebut om queer-frågor

Han gick även med i FI:s ungdomsförbund Unga Feminister men fick sedan veta att han inte var välkommen. Anledningen: för att han var man. En intensiv trakasserikampanj mot honom sattes i gång, av bland annat medlemmar i ungdomsförbundet.

Lucas mamma Jaana Hertzman tycker det är bra att dokumentären har gjorts. Hon hoppas att den kan hjälpa andra i en liknande situation.

– Man vill att de som sitter och skriver anonymt på nätet ska veta vad det de skriver kan leda till. Att det finns en mottagare.

Även en av de tjejer som stod bakom nättrakasserierna är med och berättar.

– Det ät en tjej som ångrar sig väldigt mycket i dag, säger Jaana Hertzman.

Dokumentären sänds på Sveriges Radio P4 på lördagskvällen.

Läs också:

Ett självmord var fyrtionde sekund

Maria fick inget stöd när anhöriga begick självmord

Mer läsning

Annons