Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd tar inga nedläggningsbeslut

Utbildningsnämnden tar på eget initiativ inte upp någon djupare utredning om eventuella skolnedläggningar eller andra impopulära åtgärder.

Annons

Utbildningschefen Stefan Meuller har tagit fram 16 tänkbara punkter att utreda för att skolan ska kunna spara pengar inte minst på att minska lokalytorna.

Men en närmare presentation om detta får inte nämnden förrän den 8 februari för att sedan ta beslut i mars, ett beslut som sannolikt utmynnar i att man ber kommunstyrelsen och kommunfullmäktige avgöra vad som ska utredas i detalj.

– Vi ska inte göra folk upprörda i onödan, förklarade utbildningsnämndens ordförande Malin Ängerå (S) detta ställningstagande.

I långtidsplanen finns en rad åtgärder som kan uppfattas som impopulära i de bygder som de berör. Några exempel är nedläggning av skolorna i Nybo och Hybo.

László Gönczi (MP) var inte med på noterna att bara ta upp frågan på två nämnder och sedan lämna över frågan till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Beredningen av ärendet är så vag att utbildningsnämndens arbetsutskott bör ta upp frågan för att sedan avgöra den i nämnden. När ett sådant här ärende når kommunfullmäktige bör den vara ordentligt beredd i nämnden före, sa László Gönczi.

Malin Ängerås linje var den som majoriteten ställde sig bakom, det vill säga S-gruppen, V och en C-ledamot. En annan C-ledamot avstod från att rösta vilket innebar 6-4 i omröstningen.

Mer läsning

Annons