Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd förlorade i LVU-ärende

Förvaltningsrätten i Falun avslog omsorgsnämndens ansökan om att två minderåriga barn ska beredas vård enligt lagen om vård av unga (LVU).

Annons

Barnens föräldrar, som bor på skilda orter, har separerat och har delad vårdnad om barnen. Fadern har haft umgängesrätt och fått umgås med barnen några dagar varannan vecka.

I februari uppstod det en konflikt mellan föräldrarna i samband med att fadern skulle hämta barnen.

När ett uppgjort möte inte skulle kunna genomföras som planerat uppstod ett gräl per telefon och mannen ska, enligt modern, ha hotat henne till livet.

Modern tog hoten på allvar och vände sig till polisen för att fråga om råd. Det resulterade i att polisen tog hoten på allvar och under dagen, sedan hoten upprepats en andra gång per telefon, fick kvinnan och barnen skydd och sattes under bevakning.

Polisen gjorde en husrannsakan i faderns hem. Där hittade man dopningsmedel, en elpistol samt en pluggad pistol, vilket stärkte polisens uppfattning om hotbilden mot modern.

Fadern har förnekat att han skulle ha hotat sin förra partner till livet.

Modern och hennes föräldrar samt mannens bror har intygat att relationen mellan fadern och barnen varit normal och trygg. De har inte uppfattat honom som något hot mot barnen. Läkare har också intygat att barnen framstår som normalutvecklade och trygga.

Förvaltningsrätten finner därför ingen grund i LVU för att barnen ska beredas vård enlig föreslagen vårdplan. Därför avslås omsorgsnämndens ansökan.

Mer läsning

Annons