Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myter och missförstånd

/
  • Regissör Reine Lööf förbereder skådespelaren Magnus Johansson och Ljusdals representant Mikael Wallin för söndagens arrangemang.

Att Järvsöbor är snobbiga vet väl alla. Eller?

Annons

När Ljusdals Romeo och Julia arrangerar projekt Sanningskommissionen är det inte nödvändigtvis för att finna sanningen. Snarare handlar det om att genom möten per videolänk från fem byar i kommunen kunna föra en dialog där vi gör upp med såväl vår historia som samtida myter och missförstånd.

– Två tredjedelar av det är helt orepeterat, det blir en dialoghappening. Vi har skapat ett forum för dialogen snarare än själva dialogen, säger regissör Reine Lööf.

Mycket av projektets utformning kommer att avslöjas först under mötets gång. Klart är dock att videolänkar kommer att sättas upp i fyra lokaler i Färila, Järvsö, Los och Ramsjö. Därifrån är publiken länkad till en femte träffpunkt, Riobiografen i Ljusdal, där fem representanter från byarna plus en expertpanel och moderatorer finns. Dialogen drivs sedan framåt av frågor och påståenden.

– Några kanske kommer att bränna lite, några är framåtblickande, säger Lovisa Mickelsson, en av två skådespelare som kommer att finnas på plats i Ljusdal för att gestalta en fiktiv bybo.

Arrangörerna är noga med att poängtera att de inte är ute efter en debatt.

– Ofta går vi in i ett rum med en fast åsikt, håller i den och går ut. Då händer det ingenting. Vi vill skapa ett rum där man inte kan hålla fast vid en åsikt, där man måste lyssna, säger Reine Lööf och tillägger att många människor är trötta på politiker och debattörers polariserande debatt.

– Det är många som längtar efter att bryta det där, säger projektets t.f. ledare och producent, Marie Karlsson.

– Det är klart att vi skulle kunna ha ett vanligt seminarium men vi kommer inte åt det här rummet på något annat sätt. Vi måste använda konsten, säger hon.

Mer läsning

Annons