Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikrummet vägg i vägg med klassrummet: "Många som har svårt att koncentrera sig"

/
  • Eleverna Miranda Lagerhäll, Mattias Hedblom, Emilia Wedmark och Lea Helsing berättar att det är svårt att koncentrera sig när andra klasser har musik i rummet intill.

På friskolan Vintergatan i Ljudsal har årskurs åtta ibland svårt att koncentrera sig på grund av det intilliggande musikrummet.

Annons

Doktorand om buller: Därför presterar eleverna längst bak i klassen sämre

– Vi har ett musikrum vägg i vägg med vårt klassrum och det störs vi av. Man hör när de sjunger och spelar piano och trummor är värst, säger Lea Helsing elev i årskurs åtta på friskolan Vintergatan.

Söderhamn: Bra miljö med bullerdämpning

Musikrummet ligger intill klassrummets bakre vägg. Vilket automatiskt gör att ljudet är som högst längst bak.

– Tidigare hade vi bestämda platser så då satt man där man satt men nu när vi får sitta var vi vill försöker man alltid sätta sig längre fram. Även om det hörs i hela klassrummet så hörs det mest längst bak, säger Miranda Lagerhäll elev i årskurs åtta.

Det är inte bara ljudet från musikrummet som får eleverna att tappa koncentrationen. När de hör att någon är i musikrummet blir de intresserade av att ta reda på vem som är därinne och vad de gör säger Emilia Wedmark.

Hudiksvall: Fler högtalare är en vinnande modell

Eleverna anser att det är svårare att koncentrera sig när det är andra språk än svenska som lärs ut.

– När vi har spanska eller engelska kan det bli riktigt jobbigt att fokusera om det är någon i musikrummet samtidigt. Det är många som har svårt att koncentrera sig, säger Lea Helsing.

Mattias Ravander, rektor på Vintergatan, berättar att musikrummet är isolerat och att eleverna aldrig tidigare har berättat att musikrummet stör deras koncentration. Johan Barreby som är handledare för årskurs åtta säger samma sak.

Edsbyn: Ljudisolering skapar studiero på Rotebergsskolan

– Vi har frågat eleverna om deras arbetsmiljö och musiksalen har aldrig nämnts. Vi har elevskyddsombud för varje klass som kan ta upp sådana här saker. Det är värt att kolla vidare på. Vi ska fråga alla elever hur de känner, säger Johan Barreby.

Läs även: "Att satsa på barns och ungas hälsa och mående är en social investering"

Mer läsning

Annons