Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet närmar sig Bryggeriet

/
  • Det lutar allt mer åt att Bryggeriet i Ljusdal blir museets nya adress om ungefär ett år.

Det blir inte dyrare med större och bättre lokaler i före detta Bryggeriet än i de nuvarande efter en nödvändig handikappanpassning.

Därför talar mycket för att Ljusdalsbygdens museum flyttar om ett år.

Annons

Museistyrelsens ordförande Monica Robin Svensson och museichefen Owe Norberg har skrivit till kommunstyrelsen för att berätta om hur de ser på lokalfrågan och begära en ökning av det årliga kommunala anslaget från 2 miljoner till 2,7 miljoner kronor.

Det kan låta mycket. Men halva ökningen beror på skillnaden i lokalkostnader mellan nuvarande lösning och en verksamhet i Bryggeriet där det finns minst 500 kvadratmeter mer yta. Och den kostnadsökningen får museet även om det blir kvar i nuvarande lokaler eftersom de måste handikappanpassas.

Det blir till och med omkring 100 000 kronor billigare per år att hyra in sig hos Kontorsvaruhusets och bryggerifastighetens ägare Carl Lindgren än att handikappanpassa och bli kvar i nuvarande museilokaler. Lokalkostnaderna inklusive el och värme hamnar runt miljonen.

Så egentligen handlar det om omkring 350 000 kronor extra som museistyrelsen begär. Detta för att förstärka personalen med en deltidstjänst.

– Erfarenheter från liknande satsningar på andra håll visar att det blir svårt att utveckla verksamheten i nya och mer ändamålsenliga lokaler med en redan hårt ansträngd personalstyrka. Och vi har ju dragit ner på den sidan på senare år. Så det behövs ett tillskott om vi ska satsa, säger Owe Norberg.

Museets begäran ska behandlas i kommunens budgetbeslut i höst.

Mer läsning

Annons