Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motverka utslagningen

/
  • Jonny Svensson är första namn på socialdemokraternas lista i kyrkovalet i Färila.

Jonny Svensson är nytt toppnamn på socialdemokraternas lista i Färila. Han vill ha en demokratisk folkkyrka som tar aktiv del i samhällsdebatten och motverkar utslagningen.

Annons

Socialdemokraterna i Färila presenterar en delvis ny lista till årets kyrkofullmäktigeval. Först på listan står Jonny Svensson.

– Jag är ganska ny i politiken. Då jag fick sluta efter 36 år på Färilasågen ville jag hålla på med något och då blev det politik. Sedan har det gått ganska fort, säger Jonny om sin plats på s-listan.

– Vi socialdemokratern vill ha en kyrko som är demokratisk för alla. Som dagsläget ser ut måste kyrkan vara med och påverka samhällsdebatten. Utslagningen i samhället har börjat och för att slippa misär och elände så har kyrkan en mycket viktig uppgift, säger Jonny Svensson.

En ekonomi i balans blir annars den stora utmaningen för kyrkopolitikerna i Färila den kommande mandatperioden.

– Jag har ju inte suttit med men jag vet att ekonomin är ansträngd. Det krävs en ansvarsfull förvaltning om det ska gå vägen i fortsättningen. Några direkta lösningar har jag inte, det är ett stor område och ingen lätt uppgift att få ekonomin att gå ihop då vi dessutom får leva med ett sviktande medlemsantal.

– Vi har anställda som vill känna sig trygga. På en del hör man att folk sägs upp men några sådana tankar har inte vi. Vi måste i första hand se över alla byggnader vi har. Kanske det går att sälja undan några, säger Jonny Svensson.

I gudstjänstlivet har musiken en nyckelroll.

– Det är svårt att locka folk till traditionella gudstjänster och här måste vi modernisera även om det gäller att gå försiktigt fram. Gamla medlemmar är vana att ha det på ett visst sätt och då får man inte gå fram som en ångvält.

– Vi värnar om den omfattande körverksamheten, som ska ha ett stort utrymme i verksamheten, och musiken är viktig för gemenskapen, säger Jonny Svensson om partiets syn på kyrkopolitiken.

Mer läsning

Annons