Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte i Kårböle ska rädda byns butik

/
  • Butiksdelen på macken i Kårböle kan försvinna om ingen tar över efter nyår.

I Kårböle arbetas det för att mack och butik ska drivas vidare efter nyår.

Annons

Stängs butiksdelen blir närmaste inköpsställe Ytterhogdal tre mil bort.

På söndag blir det informationsmöte i byalagets regi i Kårböle med anledning av att bygdens mack- och butikägarpar Göran Karlsson och Karin Nordborg går i pension vid årsskiftet.

– Det finns väl ingen lösning i nuläget. Men på söndagens möte kan den som eventuellt är intresserad få veta mer om till exempel vilka möjligheter det finns till stöd, säger Stellan Fagrell, ordförande för byalaget i Kårböle.

Från Ljusdals kommuns näringslivspolitiska stiftelse Närljus kommer näringslivsutvecklaren Tommy Henriksen och bland annat berättar om att det finns förslag om ett antal servicepunkter på små tätorter.

– Ett förslag ska upp i Närljus styrelse. Går det igenom kan till exempel butiken i Kårböle bli ett ställe med viss samhällsservice mot ersättning, säger Tommy Henriksen.

Mariana Femling på länsstyrelsen kommer också till Kårböle på söndag för att berätta om olika stödformer. Det kan handla om investeringsstöd och servicestöd.

– Dessutom finns det från regeringshåll driftstöd på gång för butiker i glesbygder som Kårböle, säger Mariana Femling.

Göran Karlsson och Karin Nordborg äger fastigheten och har drivit rörelsen i 41 år – utan stöd under lång tid.

– Det har varit jobb sju dagar i veckan. Så det ska bli skönt att till exempel kunna fira nyår och ta det lugnt dagen efter, säger Karin Nordborg.

Hur det än blir kommer automatmacken att bli kvar. Göran Karlsson tänker också ha verkstaden öppen åtminstone i mindre omfattning, enligt hustrun Karin.

Mer läsning

Annons