Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordbrännare får sänkt straff – hovrätten kortar fängelsestraff med ett år

Hovrätten sänker straffet för den man som dömdes för mordbrand i Snäre utanför Ljusdal förra året.
Mannen döms nu till ett och ett halvt års fängelse.

Annons

Hovrätten väljer alltså att sänka straffet för den man i 60-årsåldern som dömdes för mordbrand mot sitt nekande i Snäre i fjol.

Läs mer: Stark bevisning fällde mannen i tingsrätten

Hovrätten anser, i likhet med Hudiksvalls tingsrätt, att mannen är skyldig till mordbrand, men påföljden skiljer sig åt.

Där tingsrätten dömde mannen till två år och sex månaders fängelse anser hovrätten att fängelsedomen ska kortas med ett år – till ett år och sex månader.

I domen hänvisas det till en specifik lagtext som avser mindre allvarliga fall av mordbrand. Eftersom det ekonomiska värdet var förhållandevis lågt och att det inte funnits fara för liv och hälsa anser hovrätten att ett mildare straff var rimligt i det här fallet.

Läs mer: Det här innebär grov mordbrand

Det var en septembermorgon förra året som räddningstjänstens larmades till en villa i Snäre utanför Ljusdal. Larmet kom från en man som sett hur gnistor slog från skorstenen och hur svart rök kom från huset. Men när räddningstjänsten kom till platsen stod villan redan i full brand och trots intensiva släckningsförsök totalförstördes huset.

Snart fattades misstankar om att branden var anlagd och det var mannen som larmat SOS som blev föremålet för polisen och åklagarens intresse. Mannen som är i 60-årsåldern häktades snart, misstänkt för mordbrand.

Läs mer: Häktad i sin frånvaro sedan nya bevis kommit fram

Vid en teknisk undersökning kunde man slå fast att branden var anlagd och mannen åtalades senare.

I tingsrättsdomen från december förra året dömdes mannen även att betala skadestånd på 187 000 kronor. Det kravet kvarstår på mannen även efter hovrättens dom.

Mannen i 60-årsåldern har varit frihetsberövad sedan i slutet av oktober har en koppling till det nedbrända huset.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning