Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbades i flera år på arbetet

En kommunanställd var under flera år mobbad på arbetsplatsen i Ljusdals kommun., vilket ledde till flera år av sjukskrivning men ingen lösning på arbetssituationen.
Hade det hänt i dag skulle hon ha polisanmält det hela.

Annons

Den anställde har skrivit ett kompendium om tiden före och efter 1993 då mobbningen började och om alla turer i samband med sjukskrivningen 2000. Ett av syftena med att få alla upplevelser på pränt var att kunna visa det för ledningen på arbetsplatsen.

Men det fick inte den effekt som hon hade tänkt sig.

Det kompendium som arbetsgivaren fick hemligstämplades.

Den anställde hade svårt att acceptera att fika- och rökpauser och annat i gruppen var viktigare än det arbete som skulle utföras åt de personer som behövde deras tjänster.

De försök som gjordes för att stoppa mobbningen gick ut på att förflytta den mobbade till en annan arbetsplats

Hösten 2000 kulminerade det hela när chefen tänkte beordra den mobbade att söka en annan tjänst och flyttas från personalgruppen. Då orkade hon inte längre. Hon sjukskrev sig och i fjol blev hon pensionär.

I början av 2009 kände hon sig tvungen att acceptera kommunens bud på sex månadslöner på totalt 100 380. Under de drygt åtta år som gick från första sjukskrivningstiden tills kommunen kom med sitt bud upplevde hon aldrig att ledningen på arbetsplatsen försökte ta kontakt och ställa allt till rätta.

Du kan läsa mer om fallet i Ljusdals-Posten, där kommunens personalchef berättar om vilken policy kommunen har i sådana här fall och hur man agerar när mobbning upptäcks. En forskare ger också sin syn på mobbning i arbetslivet.

Mer läsning

Annons