Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt för brandattentat skulle utredas för en brand redan i somras

/
  • Den 30 september anlades en brand i förvaltningshuset i Ljusdal.

Mannen som misstänks för attentatet i förvaltningshuset i Ljusdal tros tidigare ha anlagt en brand på en bensinstation.

Annons

Natten mot fredagen den 12 juni slog en förbipasserande lastbilschaufför larm om en brand vid Statoilmacken i Järvsö. När räddningstjänsten kom fram brann det i en behållare som stod intill en bensinpump.

Läs mer: Anlagd brand på mack

– En bensinslang blev lite bränd, men i övrigt har det gått ganska bra. Det kunde ju ha gått väldigt illa, sade räddningsledaren Leif Gävert till Helahälsingland.se då.

Några hundra meter därifrån greps en man som blev misstänkt för mordbrand.

Det är samma person som nu är inlåst i häkte, misstänkt för grov mordbrand efter brandattentatet i förvaltningshuset i Ljusdal den 30 september.

– Han är misstänkt för det. Det blev en begränsad brand, säger kammaråklagare Kjell Lindqvist om händelsen i Järvsö i somras.

Vad hände med det ärendet?

– Det har legat för utredning.

Hur ser du på det nu, med tanke på vad som hände sedan?

– Jag vill inte kommentera det, säger Kjell Lindqvist.

Den häktade mannen misstänks även för försök till utpressning mot Örjan Fridner, socialdemokraternas ordförande i Ljusdal.

Läs mer: "En väldigt påfrestande tid"

Helahälsingland.se har tidigare berättat att mannen skulle gripas eftersom han inte kommit till förhör om det brottet, men att polisen inte fick tag på honom.

Läs mer: Den misstänkte skulle gripas innan branden

Åklagaren har nu fått till den 13 november på sig innan åtal mot mannen ska väckas. Under tiden fortsätter utredningen. Bland annat ska det göras en analys över spridningsrisken för branden i förvaltningshuset.

– Vi fortsätter också att samla in information från de som sett något på plats, säger Kjell Lindqvist. Han nekar fortfarande men det finns vittnen som pekar ut honom.

Den misstänkte mannen har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning. Den visar att det kan vara så att han lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns skäl att låta honom genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

Läs mer: Enligt en anhörig har mannen flera gånger sökt hjälp för sin psykiska ohälsa

Mer läsning

Annons