Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesskrinet gäckade jubilaren

/
  • Hembygdsföreningens gäckande minnesskrin. Under jubileumsfestligheterna kunde skrinet inte finnas. På måndag den 28 juni tar man en metalldetektor till hjälp.

När Ljusdals fornminnes- och hembygdsförening firade sitt 100-årsjubileum på midsommardagen fann man inte det som söktes. Minnesskrinet som skulle vara nedgrävt för 51 år sedan skulle tas upp och kompletteras med tidssaker. Med kopparkistan kunde inte återfinnas.

Annons

På det gröna vackra tunet mellan de tre mangårdsbyggnaderna där Per Arvidsgården utgör kärnan, hade en stor skara människor samlats för denna jubileumsdag.

Anders Assis från Ljusdalsbygdens museum talade i korta ordalag om föreningens tillkomst för 100 år sedan. Under dagen genomförde han rundvandring i byggnaderna och gav där en heltäckande historia.

Spelmän underhöll och Ljusdals folkdanslag uppträdde på tunet. Självklart smakade kaffet extra gott en sån här dag då det serverades utomhus. I logen bjöd Åke Norberg till filmvisning om Ljusdals folkdräkt.

Otto Forsblom och Sören Björklund påbörjade så grävandet på utvisad plats vid fundamentet till den gamla flaggstången. För 51 år sedan grävdes det då ned ett kopparskrin innehållande minnessaker från den tiden. Detta kompletterades med ytterligare material då föreningen firade 75 år.

– Men nu gick vi bet, förklarade Otto Forsberg och torkade svetten ur pannan.

Man fann nämligen inte skrinet. Utan nu blir det att i dag måndag söka lyckan med en metalldetektor. Och finner man då kopparskrinet - blir det på föreningens exakta 100-års dag, det vill säga den 28 juni.

Mer läsning

Annons