Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mineraljakt kan ge jobb i Los

/
  • Göran Eliasson och Berthold Jonsson får sitt andrapris för fynd i Lostrakten. Arne Sundberg, SGU, och Berit Lindell, Norrlandsfonden, är utdelare.

Berthold Jonsson och Göran Eliasson från Edsbyn var återigen bästa hälsingar i Mineraljakten.
Nu blev de tvåa och fick 7 000 kronor för bland annat kopparfynd.
Det kan ge många arbetstillfällen – i Los.

Annons

– Åtminstone ett av de fynd som vi gjort genom åren har vi stora förhoppningar om att ska kunna leda till brytning, säger Göran Eliasson.

Från 1990, då Edsbyborna deltog första gången, har de fått prispengar i Mineraljakten. Det innebär tolv gånger (tävlingen gjorde uppehåll 1994-2001). Sju gånger har Berthold Jonsson och Göran Eliasson varit bäst i Gävleborg.

Detta har lett till tolv undersökningstillstånd, det som förr kallades inmutningar. Utan att säga vilket hävdar de båda alltså att ett är extra intressant. Som vanligt i Berthold Jonssons och Göran Eliassons fall handlar det om fynd kring Los och Orsa finnmark.

– Vi har kontakt med bolag men har ännu inte kommit längre än så, säger Berthold Jonsson.

Den här gången var det dock en gästrikeletare som lyckades bäst, nämligen Åke Lundkvist, Jädraås, som hittat block med god zinkbländehalt och ett stort, rostvittrat block med nickelhaltig magnetkis. För detta fick han 15 000 kronor plus 25 000 för andraplatsen i Norrland.

Ungdomssegrare i år blev Tallåsenflickan Sofia Björk som fick en tusenlapp för fynd av bergkristall.

Mer läsning

Annons