Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre tryck i omsorgen

Trycket på vård- och omsorgsboende och korttidsboende i Ljusdals kommun är inte lika hårt som tidigare. Nu finns det till och med plats över och kommunen slipper dyra räkningar från landstinget från medicinskt färdigbehandlade patienter.

Annons

Det är kö till äldreboenden och kommunen får betala för invånare som den inte kan ta hem från sjukhusen direkt sedan de färdigbehandlats. Så har det låtit i många år och röster från politiken har emellanåt höjts för att det måste byggas fler vård- och omsorgsboendeplatser.

I dag är läget ett annat. I oktober hade omsorgsförvaltningen 13 beslut om boende som inte verkställts jämfört med 25 i början av året. Det har tidigare varit ännu fler.

– Det gör att vi till exempel har lediga platser för korttidsboende och växelvård på Furugården i Los. I genomsnitt har vi en tid haft en till två platser lediga där liksom på närvårdsavdelningen på sjukhuset i Ljusdal. Och det har aldrig hänt tidigare, säger Ingrid Sundström, kommunens äldreomsorgschef.

Ett annat exempel på förändring är att kommunen under oktober bara betalade 3 000 kronor för ett enda vårddygn för färdigbehandlad på sjukhus. Det ska jämföras till exempel med januari då landstingets nota hamnade på 275 000 kronor.

Förklaringen ligger till stor del i hemtjänsten, anser Ingrid Sundström.

– Vi har en mycket professionell biståndsbedömning och hemtjänst som sätter in de rätta resurserna vilket gör att våra äldre kan bo i det egna hemmet längre.

Mer läsning

Annons