Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljösatsande bonde fick pris

/
  • Ulf Andersson har byggt en biogasanläggning där han omvandlar kornas gödsel till el. För det får han Centerpartiets miljöpris i år.
  • På världsmiljödagen i Färila fick man fick lämna gamla blybatterier. Här lastar Niklas Svensson från renhållningen av lastbils- och traktorbatterier från en besökares släpvagn.

Det blev Ulf Andersson, Hammarn, Färila, bonden som investerat i en biogasanläggning för att producera egen el, som fick Centerpartiets miljöpris för år 2010.

Annons

Priset, ett diplom och en bukett blommor, skulle ha delats ut vid kyrkan i Färila på världsmiljödagen i lördags. Men pristagaren kunde inte närvara då han hade fullt upp med vårbruket.

På kyrkoparkeringen i Färila hade centern ordnat en del aktiviteter runt miljöfrågor. Miljösamordnare Niklas Svensson från kommunens renhållningsförvaltning berättade om sophantering och källsortering. Hit kunde man också ta med sig och lämna sina gamla bil- lastbils- och traktorbatterier och uttjänta mobiltelefoner. Och titta på solpaneler.

Miljöpristagaren Ulf Andersson driver ett kravcertifierat lantbruk och har ett väl dokumenterat intresse av att jobba för ett hållbart samhälle och producera livsmedel av bästa kvalitet, enligt Centerpartiet.

Ulfs senaste investering i en biogasanläggning för produktion av egen el, är ett tydligt bevis på hans höga miljöambitioner och det placerar honom i den absoluta framkanten bland Ljusdals företag när det gäller miljöarbete, enligt centerns motivering.

Mer läsning

Annons