Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till riksväg 84

Riksvägen 84 mellan Färila och Hudiksvall har låg standard och ett stort antal trafikolyckor har inträffat längs hela stråket. För att åtgärda vägen finns 52 miljoner kronor avsatta i länsplanen för regional infrastruktur 2010 till 2021.

Annons

Gävleborg har tilldelats 873 miljoner kronor under den närmaste tolvårsperioden som ska användas till regionens mest prioriterade infrastruktursatsningar. Totalt 52 miljoner kronor ska satsas på riksväg 84 mellan Hudiksvall och Färila, varav 12 miljoner kronor nästa år, 22 miljoner åren 2016 och 2017 och 18 miljoner kronor under 2018/19.

I länsplanen skriver region Gävleborg att vägen har låg standard och att ett stort antal trafikolyckor har inträffat längs hela stråket. Mellan 2003 och 2008 inträffade 21 olyckor med döda eller svårt skadade. Framför allt handlade det om singelolyckor och mötesolyckor mellan personbilar.

Den ökade turisttrafiken mot Härjedalen och Jämtland har stor andel i trafikolycksstatistiken och enligt region Gävleborg kommer troligen en del av turisttrafiken att välja att åka riksväg 84 när nya E4 mellan Enånger och Hudiksvall är klar. Men i dag uppfyller riksvägen inte de trafiksäkerhetskraven som ska uppfyllas för att behålla hastigheten på 90 kilometer i timmen. Samtidigt är det angeläget att behålla hastigheten, på ett trafiksäkert sätt, då stråket är av stor betydelse för arbetspendlingen. I en första etapp vill man justera sidoområdena på sträckan mellan Hudiksvall och Färila för att öka trafiksäkerheten. Man hoppas att dessa åtgärder leder till att antalet svårt skadade minskar med tre till åtta personer under planperioden.

En trafikökning skulle också medföra ytterligare problem för genomfarterna i framför allt Delsbo och Ljusdal.

Mer läsning

Annons